Csökkenni fognak az üzemanyagárak

A kínálat bővülésével párhuzamosan idén várhatóan tovább esik majd a kőolaj világpiaci ára.

Illés József
2016. 01. 05. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan idén is folytatódik az olajárak csökkenése a nemzetközi piacokon. Ez pedig azt vetíti előre, hogy idehaza is mérséklődik majd az üzemanyagok ára – nyilatkozta lapunknak a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője. Barta Judit elmondta: a tavalyi hordónkénti 50-52 dolláros Brent-féle olaj- átlagárral szemben ebben az évben 40-42 dolláros olajárral lehet éves átlagban számolni. Ez hozzávetőleg 20 százalékos nyersolajáresést jelent. Igaz, az árak év közben szezonális hullámzást mutathatnak majd. Így például tavasszal nem kizárt némi átmeneti kőolajjegyzésár-emelkedés a nemzetközi árutőzsdéken.

Barta Judit azzal számol, hogy idén 340 és 345 forint között mozog majd a benzin literenkénti átlagára. Míg tavaly hozzávetőleg 358-360 forintot kellett átlagban fizetni a kutaknál egy liter motorbenzinért. Vagyis a benzin esetében 2016-ban megközelítőleg 5-6 százalékos ármérséklődésre lehet számítani. Csakúgy, mint a gázolaj esetében, ami a dízelnél literenként 325 forintos átlagos árat jelent majd. A csökkenés azonban mindkét hajtóanyagtípusnál lassan következik be, így alig lesz érzékelhető. Emellett az olajárhoz hasonlóan az üzemanyagok árszintjében is észlelhető lesz a szezonalitás. Ezért nyáron például, az autózási főszezonban vélhetően valamivel többet kell fizetni a benzinért, mint az őszi, illetve tavaszi időszakban.

A szakértő hozzátette: a hazai árakat a forint–dollár árfolyam is befolyásolja. Ám az átváltási kurzust illetően nem bocsátkozik találgatásokba. Egyes elemzők szerint ugyanakkor az jelezhető előre, hogy idén a dollár árfolyama a tavalyihoz hasonló 290 forint körüli szinten tartja magát. Vagyis nem következik be az átváltási kurzusban érdemi változás.

Hozzáértők szerint a külpiaci olajáresés mögött idén a kínálat jelentős bővülése áll majd. Piacra lép az eddig olajkiviteli korlátozás alatt álló Irán, és négy évtized után ismét exportálni kezdi a nyersolajat az Egyesült Államok. Ugyanakkor továbbra sem csökkenti majd a kitermelését a nagy olajexportőröket tömörítő OPEC, és az orosz olaj is ömlik majd a nemzetközi piacra.

Az orosz olajvállalatok tavaly az alacsony világpiaci árak ellenére rekordmennyiségű kőolajat termeltek ki, és jelentősen növelték az exportjukat is. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a kitermelt kőolaj mennyisége 1,4 százalékkal haladja meg az előző évit. A Független Államok Közösségén kívül eső országokba irányuló orosz olajexport mennyisége 10,6 százalékkal emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.