Trükkösen nyomták le az államadósságot

Az euró-államkötvény visszafizetésével és az uniós elszámolásokkal csökkentette a kormány az adósságrátát – írta a Napi.hu.

MNO
2016. 01. 12. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank adatai szerint egyetlen hónap alatt 1416 milliárd forinttal csökkent a kormányzat jegybanki betétje, így az a történelmi mélységbe, 659,6 milliárd forintra csökkent – olvasható a gazdasági hírportál cikkében, de lényegében így sikerült mesterségesen lenyomni az államadósságot. A kormány a jegybanknál vezetett betétjéről havonta közöl adatokat: a pénzforgalmi számlára érkeznek az adóbefizetések, és innen fizetik végső soron a béreket, nyugdíjakat és minden kiadást, amire a költségvetési törvény felhatalmazást ad a kormánynak.

A jegybanki betét azonban közvetett hatást gyakorolhat az államadósság csökkentésére – emlékeztet a portál –, ezért az elmúlt években a kormány rákapott arra, hogy december utolsó napjaiban visszafizet minden lejáró kötvény, adósságot amit csak tud – amit rendszerint a jegybanki betét csökkentéséből finanszíroznak. A kormányt ugyanis az alkotmány évről évre az államadósság mérséklésére kötelezi, s bár 2015-re a kormány nem vállalt teljesíthetetlen célokat: a három százalékot közelítő gazdasági növekedés mellett is csak azt ígérték, hogy az adósságmutatót 0,1 százalékkal, a GDP 76,2 százalékára mérséklik. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig a közelmúltban ismertette az államháztartás előzetes adatait, a tárca becslései szerint az adósságmutató a GDP 76 százaléka alá csökkenhetett, ami 0,3-0,4 százalékos csökkenés.

A Napi.hu cikke szerint az államadósság látványos decemberi csökkentéséhez az is kellett, hogy az év utolsó napjaiban lejáró Prémium euró államkötvényt a kormány az utolsó fillérig visszafizesse, ezen kötvények megújítása várhatóan 2016 elejére marad. Ezek visszafizetését finanszírozták a jegybanki betétből, amely a decemberi 2066,2 milliárd forintról 659,6 milliárd forintra csökkent – vagyis egy hónap alatt 1416 milliárd forintot lapátoltak ki. A betétállomány drasztikus csökkenését eredményezhette a kifutó uniós támogatás kifizetése is, ugyanis a 2007–2014 közötti költségvetési ciklus utolsó filléreit 2015. december 31-ig kellett kifizetni – írta a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.