Az Alföldön is készülhet minőségi bor

Az exporton javítana Frittmann János soltvadkerti borász, aki az alsó kategóriás borok létjogosultságát sem vitatja.

Horváth Attila
2016. 03. 31. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Kunsági borvidék sok fogyasztónál a mai napig szóba sem jöhet. Miért lehet ez így?
– Kevésbé tájékozott emberek közül rengetegen hiszik, hogy a Frittmann Borászat Villányban található. Beivódott a tudatukba, hogy errefelé nincsenek minőségi borok, és csak asztalit készítenek. Sokszor egyébként nem is a tájat nézik, hanem nevet olvassák le a palackról, ez alapján választanak. Annyi negatív információ terjedt el a vidékről, hogy nem is feltételezik, itt valójában minden kategóriában készülnek kiváló borok. Az igaz, hogy nálunk a téli és a tavaszi fagy kockázata nagyobb az átlagnál. Ezt sokan minőségi kockázatnak veszik, pedig valójában a mennyiséget befolyásolja. Áttörés történt, a borvidéket nem ott tartják számon, mint tizenöt-húsz évvel ezelőtt. Méltó helyét azonban még nem foglalta el.

– A szakma ugyanakkor elismeri a teljesítményt. Tavaly például az önöké lett az év pincészete, 2007-ben az év borászának választották.
– A kóstolás vakon zajlik a borversenyeken, így a szakmai elismerés valóban sokat számít. Ezeken a megméretéseken nem kell mindig elsőnek lenni, de jól kell szerepelni. Persze vannak negatív felhangok, nemcsak a mi vidékünkkel, hanem általánosságban a magyar borral szemben is. A magyarok szeretnek önmaguk belső ellenzéke lenni. Szekszárd a pozitív példa, önerőből, összefogással javult a borvidék rendkívül sokat és gyorsan. 2004-től robbanásszerűen fejlődött, nincs más régió, amely megközelítette volna. Persze a miénk is rendkívül sokat javult, ráadásul jóval mélyebbről jött fel. Egy ismert villányi borász mondta nekem, hogy egy ottani új pincészet a 100-as skálán 60-ról indul, de a mi vidékünkről mínusz 60-ról. 2000-től lehet datálni, hogy felénk is elindult a fejlődés, de rendkívül lassan. A cím után, 2007-ben kezdték elhinni mások is, hogy sikeresek lehetnek. Az utolsó három-négy év hozott igazán jelentős eredményeket, megmutattuk, hogy a régió képes a legjobb szőlők termesztésére és a legjobb borok elkészítésére. Még mindig vannak hamisítók, ők nem a minőségi vonalon mozognak. Annak idején nem örültek az őket elítélő nyilatkozataimnak és annak, hogy megjelentünk a prémium borokkal. Miután a hamisításokról beszéltem, sok zaklatásban volt részem, de úgy néz ki, hogy már túl vagyunk rajta.

– Milyen árfekvésűnek számítanak a magyar borok?
– Vannak magyar termékek, amik túlárazottak, de összességében nem ez a jellemző. A világ számos pontján jártam, ahol szakmai szemmel vizsgálódtam, van viszonyítási alapom. Az osztrák borok öt-hat eurónál kezdődnek, nálunk egy akciós palackot márt hét-nyolcszáz forintért lehet kapni. Ez kedvezmény nélkül ezerötszáz forint körül van, ami egyáltalán nem nevezhető drágának. Egyébként pedig azokat a borokat fogadják el magasabb áron a fogyasztók, amelyek évről évre nem okoznak csalódást. Nem szabad mindig ragaszkodni a magasabb kategóriához, a mennyiség nem mehet a minőség rovására. 2014 például olyan esős év volt, hogy a Frittmann-vörösborok csupán húsz százaléka lett prémium kategóriás, pedig próbálkozhattunk volna a trükközéssel.

– Merre érdemes terjeszkedniük a magyar borászoknak?
– Sajnos a külföld irányába nem folytattunk megfelelő marketingtevékenységet, ezt pótolnunk kell. Szakembereket kell bevonnunk erre a feladatra, de úgy, hogy felügyeljük is a munkát. Az ágazatnak kell megmondania, hogy mit szeretnénk, ezt profiknak kell véghezvinniük. Némelyik környékbeli országra, például Lengyelországra, Szlovákiára, Csehországra, Romániára nagy súlyt kell fektetnünk. Ezek lényeges piacok lehetnek, itt mostanában alakul a borkultúra. Vannak különleges államok is, a mi pincészetünk egyik első külföldi felvevője Új-Zéland volt. A lengyel és a szlovák piac a mi borászatunknál is meghatározó, de Angliában, Németországban, Hollandiában is jelen vagyunk. Ma már figyelembe kell venni az ázsiai országokat, ott különleges, egyedi borokra van szükség. Ezen a földrészen nem várható robbanás. Nem is baj, mert ha Kínában csak három százalékkal nőne a borfogyasztás, akkor a világon most termesztett szőlőmennyiség nem lenne elég.

– Az exportnál csak az olcsó importborok okoznak nagyobb fejtörést.
– A legalsó kategóriát az olcsó importborok szinte teljesen tönkretették. A tavalyi tüntetések óta csökkent az olasz borok mennyisége, de a maradék is lenyomja a hazai árakat, még a középkategóriás termékek is ezekhez igazodnak. A szüret után lehiggadtak a termelők, de idén ugyanezek a gondok megint előjönnek majd. Igazi fogást sajnos nem talált az unió. Sajnos ezek a termékek már magasabb kategóriájú papírokkal jönnek be, így még nehezebb tenni ellenük, érzékszervileg ugyanis nem lehet különbséget tenni közöttük. Összetett probléma, a megoldást még senki sem ismeri, de igyekszünk megtalálni. A borászat úgy teljes, hogy a legalsó és a legfelső kategóriákkal is foglalkozunk, hiba lenne, ha az ágazat csak a piramis csúcsát tartaná szem előtt.

– Egységes most a szakma?
– A Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál a problémák megoldásán dolgozunk. Igaz, egy év alatt a húsz-harminc éves elmaradást nehéz behozni. Más alapokon működünk, mint három évvel ezelőtt, már az ágazati szereplők töltik be a vezető pozíciókat, ez fontos célunk volt. A tavalyi elnökváltás jót tett a szakmának, a balatonboglári Légli Ottóval az élen megyünk előre. A szakmaközi szervezet elnökeként első intézkedésem az volt, hogy minden szakmai szereplőt egy asztalhoz ültettem, nem hagytunk ki senkit. Az itt született javaslatok komoly erővel bírnak a törvényhozás előtt. Fontos eredmények ezek, mert ágazaton belül közel hatvanezer családról van szó. Ez nem a legnagyobb szelete ugyan a mezőgazdaságnak, de mindig igényelni fogja a kézimunkát. Így a munkaerőpiacon is fontos szerepet tölt be. A szőlőtermő vidékek helyben tarthatják a munkaerőt, visszafoghatják az elvándorlást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.