Előnyben a takarékok a postával szemben?

Nem a pénzügyi szolgáltatások költöznének a kisebb településeken a postákra, ahogyan ez logikus volna.

Wiedemann Tamás
2016. 03. 25. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, a kormány az állami vállalat helyett többségben magáncégeket juttatna üzleti lehetőséghez. Legalábbis erre utal, hogy újabb törvényt javasolt a kormány lényegében a takarékszövetkezetek érdekében. Lázár János kancelláriaminiszter szerdán olyan jogszabály-módosítást terjesztett elő, amely megengedné, hogy a tízezer főnél kisebb településeken pénzügyi intézmények is működhessenek postaként.

Mivel a takarékszövetkezetek a kisebb településeken működnek nagyobb arányban, a törvénymódosítás felfogható úgy, hogy ezek az intézetek olyan szolgáltatást is nyújthatnak a jövőben, amit eddig a postákon lehetett igénybe venni. Kérdés, miért jó, ha a 75 százalékban állami tulajdonú Magyar Posta Zrt. helyett többségében magántulajdonú pénzintézetek láthatják el ezeket a szolgáltatásokat. Pedig a postáknak van gyakorlatuk ebben.

A módosítás már csak azért is különösnek tűnhet, mert korábban is lehetett arról hallani, hogy hasznos volna a takarékok és a posták tevékenységének összehangolása, csakhogy akkoriban mindenki arra gondolt, hogy a posták nyitnának a pénzügyi területre, hiszen úgy az állam is jól járhatna. Az eredeti terv is ez volt, hiszen Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára 2014 novemberében még egy interjúban azt mondta, a pénzforgalomnak is aktív részese kell hogy legyen a posta. – Az, hogy a postahelyeken lehetőség lesz az állami szolgáltatások mellett pénzügyi szolgáltatások igénybevételére is, azért fontos, mert nincs minden településen takarékszövetkezeti kirendeltség – közölte az államtitkár. Másfél évvel ezelőtt ezt azzal indokolta, hogy így értelmes feladatot tud adni a kormány a Magyar Postának, hiszen a hagyományos levélforgalom csökken.

A Lázár János kancelláriaminiszter által benyújtott javaslat azonban nem a 2700 hivatalt működtető postát, hanem a kevesebb fiókkal bíró takarékszövetkezeteket bízza meg a postaszolgáltatások nyújtásával. A törvénymódosítást a 444.hu fedezte fel; a portál azt is hozzátette, hogy az állami felügyelet alatt integrált takarékszövetkezetekben és az FHB-csoport cégeiben már a magántőke a domináns. A rendszert kölcsönös megbízásokkal, kereszttulajdonlásokkal és privatizációs szerződésekkel lépésről lépésre építik 2014 nyara óta. A magánszférából az építkezés főszereplője a Fidesz közeli nagyvállalkozó, Spéder Zoltán, egyben az FHB Jelzálogbank vezetője, akinek befolyása a takarékokra is kiterjed. Az új törvény a takarékoknak azért kedvezhet, mert postai ügyeket intézni jóval rendszeresebben járnak az emberek, mint ahányszor betérnek egy bankfiókba. Ebből sejthető, hogy azokon a településeken, ahol van takarékfiók, inkább a postahivatalt zárják majd be, ha takarékossági intézkedéseket hozna az állam a jövőben.

Spéder Zoltánnak és az általa képviselt FHB-csoportnak egyre több együttműködése van a postával. A postákon elhelyezett bankkártyás terminálok szolgáltatását – amelyen keresztül az ügyfelek a számláikat fizetik be – a Magyar Kártya Zrt. nyújtja, amelynek 95 százalékos tulajdonosa az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. De nem csak a kártyahasználat miatt furcsa, hogy a közel 2700 állami postafiókból 349 lényegében az FHB-bankcsoport számára nyújt ügyfélszolgáltatást közpénzen. Az Államadósság-kezelő Központ egyik termékét, a kincstári takarékjegy pluszt csak postafiókban lehet jegyezni. Ebben az esetben sem tisztán állami céggel szerződnek az ügyfelek, hanem egy olyannal, amelynek felerészben nem az állam a tulajdonosa. Ez a Magyar Posta Befektetési Zrt., a cégen keresztül lényegében az történik, hogy egy részben magáncég által tulajdonolt vállalkozás a postán keresztül állami erőforrásokat használ úgy, hogy az erről szóló szerződéseket nem hozzák nyilvánosságra.

Sőt, a postán történő számlanyitáskor FHB-s kontót kapnak az ügyfelek, vagyis olyan bankcsoport számlájára fizetnek be, amelyik a tavalyi harmadik negyedévben még félmilliárdos veszteséget görgetett maga előtt. A Magyar Posta eközben a saját „házi pénzszállítócégét\" is privatizálta. Ennek tíz százalékát a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó FHB Jelzálogbank Nyrt., 40 százalékát pedig a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vette meg, amely 41,89 százalékban szintén a Spéder-féle FHB Jelzálogbankhoz tartozik. Nagy kérdés, hogy a posta miért és mennyiért adta el a cég felét többségében magántulajdonú vállalatoknak, de még titokzatosabb, miért mondott le a pénzszállító cégben az irányítási jogáról, holott a postai vagyonkezelő a legnagyobb résztulajdonos.

S

Tóth Bertalan MSZP-s képviselő tucatnyi közérdekű adatigénylést érintő pert indított a témakörben, és sorra nyeri őket. Valószínűleg ez is közrejátszhatott abban, hogy Németh Szilárd (Fidesz) olyan törvénymódosítást kezdeményezett, ami védené az állami cég titkait. Az Országgyűlés három hete fogadta el azt a jogszabályt, amely kivette a Magyar Postát az információs önrendelkezés és információszabadság törvény hatálya alól. Áder János köztársasági elnök azonban nem írta alá az új törvényt, hanem az Alkotmánybírósághoz küldte normakontrollra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.