Rossz gazda az állam?

Százmilliókat veszíthet a Hortobágyi Génmegőrző Kft.

Tóth László Levente
2016. 03. 04. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaadta a közelmúltban nem egyszerű módon megszerzett biominősítését a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. – erősítették meg lapunknak többen is az állami cégnél –, mert nem tud biotakarmányt vásárolni a kellő mennyiségben. A társaság korábban 16 ezer hektáron végzett természetvédelmi fenntartási feladatokat a Hortobágyi Nemzeti Park területén, néhány éve azonban ez a terület – az állami földek haszonbérbe adása révén – a felére csökkent. Azonban a megmaradt 8 ezer hektár is bőven elegendő lenne annyi állat ellátásához, amennyit a Hortobágyi Nonprofit Kft.-nél tartanak – tudtuk meg. A vállalat mégsem használja ki a lehetőséget, hogy a háromezer szürke marháját és a szaporulatát saját takarmánnyal etesse.

Mivel a marhák mellett 1100 rackajuhot is tartanak, és – bértartással együtt – csaknem háromszáz lovat, továbbá 250 bivalyt és mangalicát, jogosnak tűnik a kérdés, hogy az állami cégnél miért nem a rendelkezésre álló földről szedik össze a takarmánynak valót. A cégnél megerősítették, hogy azért nem teszik ezt, mert gépük, kaszájuk nincs, a bérkaszáltatást pedig – állami cég lévén – közbeszerzési eljárásnak kell megelőznie. Egy ilyen eljárásnak pedig, ha tavasszal kiírják, jó, ha őszre vége lesz, addigra meg nem nagyon marad már a földön fű, legalábbis lekaszálni való. Ha ez ilyen nehézkes – mondják a lapunk által megkérdezett szakértők –, nem is kéne feltétlenül bérkaszáltatniuk, vásárolhatnának néhány kaszát, ahogy az egyszeri gazdaember teszi, nekik is csak pár millió forintba kerülne. Traktor van a cégnél, ami elhúzná, így meglenne a biotakarmány.

Információink szerint az utóbbi években állandó vezetőváltással küszködik a hortobágyi cég, így pedig – a biominősítés visszaadásával együtt – egyrészt elbúcsúzhatnak nagy megrendelőjüktől, a HiPP bébiételgyártó cégtől, amely tőlük vásárolta a bioalapanyagot, másrészt körülbelül évi 240 millió forinttól. Biotakarmány termesztésénél – 8 ezer hektárra vetítve – ennyi többlettámogatás jár ugyanis a termelőnek.

Kérdés, hogy összesen mennyi kár éri az állami céget. Szerettük volna megtudni a Hortobágyi Nonprofit Kft. hivatalos álláspontját erről, Medgyesi Gergely Árpád ügyvezetőt azonban hiába kerestük többször is, üzeneteinkre – bár bent volt a cégnél – nem reagált, vissza sem jelzett. Ezért kérdéseinket elküldtük neki írásban, s reméljük, a válaszok hamarosan megérkeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.