Újra beköszönt a gazdasági világválság?

Nouriel Roubini amerikai közgazdász szerint a válasz határozott nem.

MNO
2016. 03. 03. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roubini Global Economics elnöke azonban megjegyzi, a globális pénzpiaci zűrzavarok mostani epizódja várhatóan súlyosabb lesz, mint a 2009 óta megtapasztalt bármelyik volatilis időszak. Ennek az az oka – teszi hozzá Roubini –, hogy jelenleg legalább hét forrása van az alacsony valószínűségű sokkeseményeknek.

A New York University professzora szerint a hét kockázati forrás közül elsőként azt kell kiemelni, hogy Kína kemény földet érésével, illetve annak a tőzsdékre és a jüan értékére gyakorolt várható hatásával kapcsolatos aggodalmak ismét felerősödtek. Roubini úgy véli, miközben egyre valószínűbb, hogy Kína nem kemény, hanem inkább egy hepehupásnak nevezhető földet érést tapasztal meg, a befektetők még mindig nyugtatgatásra szorulnak a növekedés lassulása és a folyamatos tőkekivonás miatt.

A világhírű közgazdász megjegyzi, hogy a feltörekvő piacok súlyos gondokkal küzdenek: globális ellenszél éri őket a kínai lassulás, a nyersanyagpiaci ciklus befejeződése, illetve a Fed kamatemelése miatt. Hozzáteszi: a legtöbb feltörekvő nem hajtott végre strukturális reformokat a potenciális növekedés erősítésére.

A professzor szerint a Fed talán tévedett, amikor decemberben véget vetett a zéró kamatpolitikájának. Úgy véli, hogy most a gyengébb növekedés, az olajárak csökkenése miatti alacsonyabb infláció, az erősebb dollár, a korrigált tőzsdék és a növekvő kamatfelárak révén feszesebbé váló pénzügyi feltételek veszélyeztetik az amerikai növekedési és inflációs várakozásokat.

A negyedik kockázatforrás a közel-keleti eseményekhez kapcsolható – emeli ki Nouriel Roubini. Állítása szerint a sok forrongó geopolitikai kockázat már a robbanáshoz közelít. A bizonytalanság legközvetlenebb forrásának az a kilátás számít, hogy a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán között elnyúló hidegháború tör ki.

A neves közgazdász az ötödik kockázati tényezőt az olajárak esésében látja, amely az amerikai és globális részvényárak csökkenését és a kamatfelárak megugrását okozza. A gyenge olajárak szintén károsan hatnak az USA energiatermelő cégeire, valamint potenciális csődhelyzetet okoznak a nettó energiaexportőr országokban.

Roubini kiemeli, hogy a globális bankok bevételei csökkentek a 2008 óta bevezetett új szabályozások, illetve az új pénzügyi technológiák megjelenése miatt.

Idén a globális pénzügyi válság gyújtópontja lehet az Európai Unió és az eurózóna – jegyzi meg végezetül a professzor. Hozzáteszi: az európai bankok kihívásokkal küzdenek, a migrációs válság pedig Schengen végéhez vezethet, s ez a belpolitikai gondokkal együtt az Angela Merkel vezette német kormány bukását is okozhatja. Továbbá Nagy-Britannia EU-ból való kilépése egyre valószínűbb, valamint Görögország kilépésének kockázata ismét felerősödött. Ukrajnát is háború sújtja, miközben Oroszország egyre agresszívebbé vált Európa határai mentén.

A véleménycikkében Roubini bár pozitívan tekint az elkövetkező időszakra, hiszen a pénzpiacok két lehangoló hónapja után a március talán egy ralit hoz a különböző eszközök számára, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az alacsony valószínűségű globális sokkok hét forrása közül némelyek ismételt kitörése azonban az idei év hátralévő részét elronthatja a kockázatos eszközök számára és a vérszegény globális növekedés szempontjából is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.