277 milliárd forintot fizettek a letelepedni szándékozók

Szocialista képviselők egy-egy kérdést tettek fel Pintér Sándornak és Varga Mihálynak.

MNO
2016. 04. 26. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 444.hu szerint Demeter Márta és Harangozó Tamás MSZP-s képviselők a következő kérdéseket tették fel:

Az első kérdésre Pintér Sándor többek között azt válaszolta, hogy „nemzetgazdasági érdekre tekintettel befektetőként 3515 fő nyújtott be kérelmet, és közülük 3490 fő kapott tartózkodási engedélyt”, illetve „nemzetgazdasági érdekre tekintettel tartózkodási engedélyt szerzett befektető családtagjaként 6220 fő nyújtott be kérelmet, és közülük 6148 fő kapott tartózkodási engedélyt”. A belügyminiszter ezenkívül részletezi, hogy mely országokból érkeztek kérelmek.

Letelepedési kérelmet befektetőként 2456 fő nyújtott be, közülük 2249 ember kapott engedélyt. Ezen befektetők családtagjaként 4300 fő nyújtott be kérelmet, és 3871 fő kapta meg a letelepedési engedélyt.

A szocialisták a második kérdést már Varga Mihálynak címezték, akinek nevében Tállai András fideszes NAV-elnök válaszolt: „Letelepedési Magyar Államkötvényből (továbbiakban: letelepedési államkötvény) 2015. december 31-ig összesen 890 millió euró névértékű állományt értékesített az Államadósság-kezelő Központ Zrt., ez az állomány 2018 és 2020 között jár le. A letelepedési államkötvény diszkontkamatlába 2013–2016 között 2,53 százalék és 2,00 százalék között alakult.”

Komoly konkurenciát kapott a magyar letelepedésikötvény-üzlet, miután olcsóbban kínálja új programját Málta, mint hazánk. A szigetország ugyanis nem magánközvetítőkön keresztül forgalmazza az állampapírokat – írja lapunk keddi számában.

Ismeretes, a konstrukciót Rogán Antal javaslatára hozták létre, az egyik forgalmazó mögött pedig Habony Árpád tűnik fel. Korábban beszámoltunk róla, hogy a letelepedési kötvény programjának létrehozása óta a közvetítőcégek szolgáltatási díjként 74–90 milliárd forint körüli összegeket tehettek zsebre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.