Egyre lazábbak a régiós adótörvények

Már Szlovákiában is teljessé vált a személyi jövedelemadó egykulcsos rendszere.

Horváth Attila
2016. 04. 05. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokszor elhangzik, hogy a régiós országok gazdaságai adóversenyben állnak egymással. A Deloitte Zrt. felmérte, hogy a közelmúltban milyen változások történtek tágabb környezetünkben ezen a téren.

A cseh kormány célja a közterhek hatékonyabb beszedése, ennek érdekében 2014 óta folyamatosan próbál lépéseket tenni. Idén a személyi jövedelemadó szempontjából nem történt annyi változás, mint az előző évben. A tanácsadó cég friss tanulmányából kiderül, a családok támogatása továbbra is első számú szempont az országban, ezért idén növelték a kedvezmény összegét. Horváthné Szabó Beáta, a társaság adóosztályának igazgatója elmondta, a kormány célja, hogy munkavégzésre ösztönözze az állampolgárokat ahelyett, hogy állami szociális juttatásokból próbálják fenntartani magukat, ezért a minimálbéreket évről évre növelik. Ezenkívül különböző igénybe vehető kedvezményekkel igyekeznek pozitív irányba befolyásolni az adóterheket.

Horvátországban a jövedelmek utáni adófizetés egyszerűbbé vált, a közterhet január 31-ig kell megfizetni, korábban ezt legkésőbb nyolc napon belül kellett teljesíteni. A magyar gyakorlathoz hasonlóan a horvátok is bevezették az adóhatósági megállapítás rendszerét. A munkavállalók részére a hatóság készíti el a bevallást június 30-ig, ennek eredményéről értesítik az érintetteket. Ez ellen egy hónapig lehet fellebbezni.

 

A lengyel példa a családoknak kedvez az igazgató szerint. Az idei évtől ha egy ottani munkáltató saját szociális alapból finanszírozza alkalmazottja gyermekének óvodai, bölcsődei vagy napközis költségeit, az adómentes juttatásnak minősül. A szakértő elmondta, érdekes változás a román gyakorlatban, hogy a kiküldetés miatt az országba érkező munkavállalók esetében a hatóság 2016. január 1-jétől bevezette a törtévi illetőség fogalmát. Ez azt jelenti, hogy egy külföldi munkavállaló attól a pillanattól válik világjövedelmén adókötelessé, ahogy a belföldi illetőségi szabályoknak megfelel. Ha a munkavállaló elhagyja az országot, az év hátralévő részében nem tekintendő már román adóilletőségűnek. Az országban bővült az adóalapot csökkentő tételek köre a munkáltató által teljesített privát egészségbiztosítási hozzájárulás összegével. A hatóságok idén bevezették a lehetőséget, hogy az adózó bizonyos feltételek teljesülése esetén részben mentesülni tudjon a már esedékes, de még meg nem fizetett adókötelezettség miatti késedelmi pótlék alól.

Szerbiában az ingatlanból származó jövedelmet 2016-tól különadózó jövedelemként kell számítani, a közteher mértéke ez esetben 20 százalék. Az országban a külföldi munkavégzésért járó napidíj adómentes összege 50 euró. Növekedett a köztehermentesen elszámolható utazási költségtérítés mértéke is. A felhasznált üzemanyag árának 30 százaléka ilyen juttatásnak minősülhet. Kisvállalkozások esetében legalább két új munkavállaló alkalmazása esetén az utánuk megfizetett személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok akár 75 százaléka is visszajárhat a foglalkoztatónak.

A jövedelmek után Szlovákiában korábban eltérően adóztak, attól függően, hogy az belföldről vagy külföldről származott. 2016-tól ezek egységesen 19 százalékos kulccsal adóznak. A köztehermentes jövedelmek köre januártól bővült, így például nem kell fizetni a hosszú távú befektetési alapból szerzett kifizetések után, ha az adott portfóliót a magánszemély több mint 15 évig tartotta. Horváthné Szabó Beáta szerint ez a szabályozás emlékeztet a Magyarországon elérhető tartós befektetési számlákra, azzal a különbséggel, hogy a hazai szabályozás csak ötéves tartási időszakot ír elő a mentesség eléréséhez. Hozzátette, 2016-tól a szlovákoknak is lehetőségük van felajánlani adójuk két százalékát egy nonprofit szervezet részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.