Fellendült a kiskereskedelmi forgalom

A fogyasztás 32. hónapja megszakítás nélkül bővül éves összehasonlításban.

MTI
2016. 04. 05. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban az eladások volumene csupán 1,7, a naptárhatással kiigazítva 2,2 százalékkal nőtt. A fogyasztás 32. hónapja megszakítás nélkül bővül éves összehasonlításban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a januári 1,4 százalékos visszaesés után.

A nem élelmiszer jellegű cikkek és az üzemanyagok forgalma is fellendült, 7,5, illetve 9,1 százalékkal nőtt az előző havi 6,0, illetve 4,4 százalékos emelkedést követően.

Idén január–februárban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 4,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A KSH megjegyezte, hogy a tavaly márciusban életbe lépett vasárnapi zárva tartásnak a kiskereskedelmi forgalom volumenének alakulására gyakorolt hatása csak hosszabb időszakra vonatkozó adatokból lesz majd kimutatható.

A kiskereskedelmi forgalom februári részletes adatait április 25-én közli a KSH.

Idén a tavalyihoz hasonló ütemben, átlagosan 6-8 százalékkal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint  – ismertette Lenner Áron Márk, a minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1-en.

A növekedéshez minden makrogazdasági előfeltétel adott, így az alacsony inflációs környezet, a növekvő reálbérek, és a rekordszintű foglalkoztatottság. Mindemellett az emelt családi adókedvezmények és az szja-csökkentés is növeli a lakosság elkölthető jövedelmét – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.