Hallgatnak a veszélyes gyomirtóról

Darvas Béla: A hazai növényvédelmet nem az egészségmegőrzés, hanem a termesztés szempontjai vezérlik.

Tóth László Levente
2016. 04. 25. 4:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európaiaknak sem kell már annyira a világ egyik legnépszerűbb gyomirtója – legalábbis erről tanúskodik az Európai Parlament ez ügyben hozott legutóbbi állásfoglalása. Ebben a testület leszögezi, hogy az Európai Bizottságnak az eredetileg tervezett tizenöt év helyett csak hét évre kellene meghoszszabbítania az egyébként felfüggesztett növényvédő szer forgalombahozatali engedélyét. A képviselők ezt azzal indokolták, hogy a glifozát rákkeltő lehet, és súlyos aggodalmak vetődtek fel a hormonháztartásra kifejtett hatása miatt is.

Eközben idehaza az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága Bencsik János fideszes alelnök kérésére elhalasztotta a glifozátról szóló álláspont kialakítását. Sallai R. Benedek, a bizottság LMP-s elnöke szerint a határozati javaslat napirendről való levétele érthetetlen: ha a kormány továbbra is az EU, valamint hazánk génmódosított szervezetektől való mentességéért kíván fellépni, akkor ennek hatékony eszköze lehet, ha Brüsszel nem hosszabbítja meg a glifozát engedélyezését.

Sallai R. Benedek hangsúlyozta: valójában a glifozátrezisztens GMO-s vetőanyagok népszerű növényvédő szere a glifozát, és az európai engedélyezés esetleges meghosszabbítása több kultúrában (például a repce-, szója- és kukoricaültetvényeknél) növelheti a felhasználást. Ám a glifozát további használata, alkalmazása – a jelenlegi tudományos ismeretek szerint – valójában egy szervezett, lassú tömeggyilkosság, amelynek fenntartásához, folytatásához most a Fidesz–KDNP-kormány is asszisztál – véli az ellenzéki politikus.

– Korántsem volt helyes környezetpolitikai döntés – fogalmazott lapunknak Darvas Béla, az MTA doktora az említett hatóanyaggal kapcsolatos bizottsági tárgyalás elhalasztása, majd napirendről való levétele kapcsán. A hazai felszíni vizekben kis mennyiségben már mérhető ez a hatóanyag, és a magyar lakosságtól vett korlátozott számú vizeletmintákból is kimutatták. Kinek megnyugtató jelzések ezek? – tette fel a kérdést a kutató. Darvas Béla véleménye szerint az egészségügyi szempontból veszélyesnek tartott hatóanyag ügyében az Európai Uniónak az elővigyázatosság elve alapján kellene dönteni, mint ahogyan a jelek szerint nem így szándékozik. Pedig csak korlátozott ideig használható, vannak ugyanis olyan gyomok, amelyek kevésbé érzékenyek erre a hatóanyagra, és vannak olyanok, amelyeknél a hatóanyagra ellenálló csoportok szelektálódnak ki. Továbbá vannak más, engedélyezett totális hatóanyagok is az EU-ban, és hatóanyag-keverékkel is megoldható a gyomirtás.

A szakember, aki a GMO-Kerekasztal és a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke is, utóbbi tisztségében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek írt nyílt levelet, amelyben felveti: a mai növényvédelmet kizárólag a termesztés szűk látókörű szempontjai vezérlik, a növényvédelmi döntésekben sem a környezet- és a természetvédelem, sem az egészségvédelem szempontjai nem érvényesülnek kellőképpen. A kutató arra kérte a minisztert, tekintse át az agrártárca Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztálya Növényvédelmi Bizottságának listáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai egészségügynek – figyelemmel a kedvezőtlen rákos statisztikákra – a veszélyesanyag-szabályozásban kiemelt szerepet kellene biztosítani.

Miközben idehaza folyik a vita a glifozát szerepéről, az unióban sem egyértelmű a helyzet, hiszen az európai parlamenti állásfoglalás nem kötelező érvényű. Az uniós képviselők egyébként azt is el szeretnék érni a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a kertművelésben is használt anyag kapcsán, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) hozza nyilvánosságra a saját vizsgálata során használt adatokat. Leszögezték továbbá, hogy az Európai Bizottságnak kizárólag szakipari használatra szabadna engedélyt adnia. Hozzátették: a bizottságnak külön jogszabály keretében újra kellene értékelnie a glifozát engedélyezését, tekintettel arra, hogy az Európai Vegyianyag-ügynökség felfüggesztette az anyag besorolását.

A parlamenti állásfoglalás arra is felkéri a bizottságot, hogy nyújtson be új törvényjavaslatot a glifozáttartalmú növényvédő szerek fenntarthatóbb használata érdekében, és mielőbb gondoskodjon a glifozát toxicitásának független felülvizsgálatáról, főleg annak rákkeltő hatását, továbbá a hormonháztartást zavaró anyagokkal kapcsolatos tulajdonságait illetően. A glifozát használatát nem szabadna közparkok, közkertek és játszóterek területén vagy azok közelében engedélyezni – hangsúlyozzák. Az engedélyezésről szóló döntést a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottságának nemzeti szakértői hozzák, akik májusban minősített többséggel elfogadhatják, vagy elutasíthatják az Európai Bizottság javaslatát. Ha nincs ilyen többség, akkor a bizottságon múlik a döntés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.