Veszélyben az uniós kifizetések

Tisztázni kell a közbeszerzéseket, különben az Európai Bizottság elzárhatja a pénzcsapot.

Gyöngyösi Balázs
2016. 04. 04. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most még nehéz megítélni, hogy az év hátralévő részében Magyarország át tudja-e alakítani a közbeszerzési eljárások lefolytatásának menetét úgy, hogy a közlekedés- és energiainfrastruktúra területéhez köthető tendereken megfeleljen a hatályos európai uniós jogszabályoknak – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére az Európai Számvevőszék sajtóosztálya. A könyvvizsgálói testület – melynek feladata ellenőrizni az Európai Unió intézményeinek pénzügyeit, valamint az EU-s forrásokból részesedő, illetve azokat kezelő szervezetek pénzügyeit és gazdálkodását – lapunkkal tudatta: ha a magyar kormány december végéig nem értelmezi újra a közbeszerzési gyakorlatot, akkor javasolni fogja az Európai Bizottságnak, hogy függessze fel a hazánk rendelkezésére álló fejlesztési források folyósítását.

A közbeszerzések terén azonban nem Magyarország az egyetlen EU-tag, amely nem felel meg az uniós előírásoknak, a 28 tagország közül 12-ben tártak fel kisebb-nagyobb rendszerszintű hiányosságokat. Így a „feketelistán” rajtunk kívül Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Málta, Olaszország, Románia, Szlovénia és Szlovákia is szerepel. Az Európai Számvevőszék hangsúlyozta, a felsorolt országokban nemcsak a jogszabályi környezet változását követik nyomon, hanem azok gyakorlati alkalmazását is, így az érintettek arra számíthatnak, hogy a brüsszeli auditorok még éveken át figyelik a kérdéses közbeszerzéseket. Eszerint kevesebb, mint kilenc hónapja maradt a kabinetnek, hogy a tavaly november 1-jén hatályba lépett új közbeszerzési törvényt átszabja, amire jelen állás szerint nincs reális esély.

A pénzcsap elzárása beláthatatlan következményekkel járna, hiszen a 2014–2020-as ciklusra több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, ami a hozzá szükséges önerővel együtt 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent az évtized végéig.

Pedig a kormány azt várta az új törvénytől, hogy megszűnjön a 2004-es EU-csatlakozásunk óta fennálló közbeszerzési ellentét Brüsszellel. Az új jogszabály rövidebb eljárási határidőket és új értékelési szempontokat fogalmazott meg. Már nem a legolcsóbb ajánlatok kapják a legmagasabb pontszámot, hanem előtérbe kell helyezni a munkahelyteremtést, az innovatív megoldásokat és a gazdaságfejlesztés szempontjait. Ez azonban az Európai Számvevőszék szerint nem elég, továbbra sincs valódi verseny, különösen a közlekedés- és az energiainfrastruktúra területén. Az valamelyest mégis előremutató, hogy a legutóbbi kormányinfón Lázár János több uniós konfliktusról is nyíltan beszélt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az ország 623 milliárd forintos keretet különített el hat jelenleg is zajló vita rendezésére. Ezek közül az aszfaltkeverőügy 125 milliárd forintot vihet el korrekció (büntetés) formájában, a felfüggesztett regionális operatív program 34,6 milliárdot, a környezet és energetika két részletben 24,7-et, illetve 4,7-et, a társadalmi megújulás operatív programja 10,6-ot, az Öveges-program pedig 2,1 milliárd forintot. Lázár hangsúlyozta, ha mind a hat tételtől elesünk, az is „csak” 201,7 milliárd forintnyi veszteséget jelent, ami nem éri el a rendelkezésre álló keret harmadát sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.