Kevés sört iszunk, és főleg hazait

Élénkítheti a fogyasztást a forró nyár, a labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia is.

Gyöngyösi Balázs
2016. 05. 23. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az országok területét az alapján osztanák, hogy ki hány korsó sört iszik meg egy évben, a csehek a maguk 144 literes egy főre jutó fogyasztásával világuralomra törnének. A dobogó második fokára meglepő módon a sörkultúrájáról kevéssé ismert Seychelle-szigetek kerülne, míg a harmadik legnagyobb területet Németország kapná. Hazánk a 31. helyen végezne, de az atomhatalmak is leszerepelnének: az Egyesült Államok a 17., Nagy-Britannia a 28., India pedig az 58. volna a sorban. Bár sörkedvelő és sörfogyasztó népként tartjuk számon magunkat, a statisztikák alapján olyan országok is az asztal alá isznak minket, mint Panama, Kongó és Namíbia. Az egy főre jutó évi 59 liter sör jelentős visszaesés, ha azt vesszük, hogy 2005-ben még 72 liter volt a hazai adat. Szakértők szerint a közelgő nagy nemzetközi sportesemények, mint a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság vagy a riói olimpia, illetve a zenei fesztiválok, de mindenekelőtt a nagy meleg hatására idén akár a 63-65 literes szintet is elérhetjük. Európán belül a csehekkel senki sem versenyezhet, a németek 107 liter folyékony kenyeret gurítanak le, az osztrákok 104-et, az írek 81-et, a belgák 72-t, a szlovákok 70-et. A magyarországi 59 literre nem néznek fel sokan, de vannak, akik nálunk is gyengébben szerepelnek: a franciáknál 30, az olaszoknál 29, a törököknél 13 liter az átlagos éves fogyasztás.

Június 2–5. között a budai Várban utoljára megrendezendő sörfesztiválon is lehet javítani az eredményeken (a rendezvénynek a felújítási munkálatok miatt kell a jövőben új helyszínt találni). A négynapos nyárindító sörünnep szervezői idén is kétszázféle sörkülönlegességet, a legjobb hazai, import- és kézművessöröket, koncerteket, egyedi fesztiválkorsót, streetfood-ételeket, izgalmas sörös játékokat és programokat, valamint ciderligetet ígérnek. A legnagyobb hazai sörgyárak árnyékából előbújva egyre kedveltebbek a kézművessörfőzők termékei is, amik a hazai sörtermelés mind nagyobb szeletét teszik ki. A mintegy hatvan belföldi kisüzemi főzde ma már több mint egy százalékkal járul hozzá a sörelőállításhoz, pedig évekig fél százalék alatt volt az arányuk. Az a cél, hogy több más európai országhoz hasonlóan néhány éven belül nálunk is elérje ez a szegmens a két-három százalékot az ágazaton belül. Ezen a téren az Egyesült Államok az etalon, ahol tíz százalék körüli a kisüzemek részesedése. A nemzetközi trendeket követve a kis hazai sörüzemek is rendhagyó fajtákkal kísérleteznek: amerikai és ír főzeteket, gyümölcsből, búzából, malátából készült különlegességeket kínálnak a magyar közönségnek. Az ágazat rohamosan fejlődik, csak ebben az évben tíz sörfőzde épült az országban. A piac következő újdonságaként ősszel újhullámos látványsörfőzde is nyílik majd a fővárosban.

Ez egészséges folyamat, de a piac ettől még a nagy sörgyárak kezében van, ők befolyásolják leginkább a trendeket. A Magyar Sörgyártók Szövetsége által közölt mutatók szerint tavaly összesen 6,5 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető hazai gyártó, a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt., valamint a most először adatokat szolgáltató Carlsberg Hungary Kft. A sörgyárak belföldi értékesítése meghaladta a 6,1 millió hektolitert, azaz négyszázezer hektó jutott exportra. A Dreher anyavállalatát, a SABMillert már tavaly novemberben felvásárolta a globális piacvezető AB InBev, az Európai Bizottság versenyhatósági jóváhagyása azonban még-is várat magára. Szakértők szerint az ilyen és ehhez hasonló felvásárlások érdemben nem befolyásolják a magyar sörgyárak működését, a hatalmi átrendeződés egyiküket sem sodorhatja veszélybe. Mivel a társaságegyesítés, illetve a helyi piacok egységesítése is rendkívül hosszú folyamat, szinte kizárt, hogy két-három éven belül a közép-európai régió, azon belül a magyarországi sörpiac bármilyen változást is érzékeljen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.