Újabb pofont kaphatnak a hazai fürdők

A Szép-kártyára vonatkozó szabályok megváltozása tovább súlyosbítaná helyzetüket.

Marosi Adrienn
2016. 05. 15. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Széchenyi Pihenőkártyákra 2014-ben feltöltött összegek idén május 31-ig használhatók fel. Ezek többnyire pár száz forinttól pár tízezer forintig terjedő maradványösszegek, melyeket komolyabb hétvégi utazásra és szállásra nem tudnak fordítani – mondta az MNO-nak Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Szavai szerint azonban arra éppen megfelelő, hogy egy család fürdőbelépőt vásároljon és a helyszínen fogyasszon. Épp ezért a korábbi tapasztalatok alapján a hazai fürdőkben májusban 3-4 százalékkal több vendégre számítanak, mint a 2015-ös év ugyanezen időszakában.

A Magyar Fürdőszövetség felmérése alapján egyébként a Szép-kártyával fizetett szolgáltatások aránya tavaly 10,4 százalék volt átlagosan a hazai fürdők bevételeiben, ami igazolja a Szép-kártya jelentőségét. A kártya továbbra is népszerű a fürdőkben, felhasználása 2015-ben 13,8 százalékkal bővült. A kisebb kapacitású, főként szezonális fürdőkben 16 százalékkal emelkedett a kártya forgalma.

A Magyar Fürdőszövetség úgy véli, a Szép-kártyát a jelenlegi szabályozással tovább kell működtetni, és bíznak abban, hogy a jelenlegi rendszer nem fog sérülni – jelentette ki a főtitkár. Hangsúlyozta, hogy ha bármiféle változás áll be a kártya felhasználásának a módjában, a különböző alszámlák közötti átjárásban, a fürdőknek bevételcsökkenéssel és vendégveszteséggel kell majd szembenéznie, ami egy nagyon kedvezőtlen tendencia első jele lehet.

De nem csak a Szép-kártya miatt aggódhatnak a magyar fürdők. Azzal kapcsolatban, hogy a szálláshely-szolgáltatók mellett a vendéglátó egységek üzemeltetői is 18 százalékos áfakulccsal kalkulálhatnak 2017-ben, Juhász Szabolcs kiemelte: a Magyar Fürdőszövetség üdvözli a döntést, és úgy vélik, jó lépés az adócsökkentések megkezdésére. Azonban arra kérték a kormányt, hogy a következő lépés során ehhez hasonlóan a fürdőszolgáltatásokhoz kapcsolódó adótartalom is csökkenjen – tette hozzá.

„Úgy gondoljuk, hogy a fürdők jelentik a hazai turisztikai kínálat egyik fő alapját és bázisát”, amelybe szálláshelyek, vendéglátó egységek, valamint más turisztikai és háttérszolgáltatások épülnek – magyarázta Juhász Szabolcs. Mint mondta, a fürdőüzemeltetés ráadásul nagyon költségigényes tevékenység, magas az élőmunkaigénye, így a fürdők eredménytermelő képessége alacsonyabb más profitorientált szolgáltatásokhoz képest. Ahhoz, hogy azt a szintet, amit a szállodák, a vendéglátók és a fürdők elértek, hosszú távon lehessen fenntartani, ezen a területen is szükséges az adócsökkentés – fűzte hozzá.

A 2012 óta befagyasztott OEP térítési díjak ügyében kiemelte: 2015-ben a gyógyászati szolgáltatások árbevétele az általuk vizsgált fürdőkben 2,5 százalékkal esett vissza, az összes kezelésszám 166 ezerrel csökkent, ez pedig egy nagyon negatív tendencia első jelének tekinthető. Sajnos ezen a területen olyan költségszintet értek el, amely csak akkor tartható fenn, ha önrészt kérnek vendégeiktől. Azonban az önköltség is olyan mértékű lett, amely a szolgáltatást igénybe vevők számára már határértéket képvisel. A Magyar Fürdőszövetség ezért azt javasolta, hogy átlagosan húsz százalékkal növekedjen a térítési díjak összege.

„A többmilliárdos OEP-kasszán belül a gyógyvízre épülő gyógyászati kezelésekre fordított kiadás 4,3 milliárd forint volt 2015-ben, tehát egy kis tétel a nagy tételhez képest” – vélekedett Juhász Szabolcs. Mint mondta, szeretnék elérni, hogy közel ötmilliárd forintos keretösszeg álljon rendelkezésre.

Csakúgy mint a kiskereskedelem és a vendéglátás területén, itt is egyre nagyobb problémát jelent a szakképzett munkaerő biztosítása. Elsősorban gyógyászati szolgáltatásokat végzőket, például terapeutákat nehéz találni, közülük ugyanis sokan inkább nagyobb intézményekhez vagy külföldre mennek dolgozni, de ezen a területen is megjelent az orvoshiány, ami az egész egészségügyet jellemzi – mondta Juhász Szabolcs. Szavai szerint hasonló a helyzet a műszaki személyzet, a takarítók vagy éppen a pénztárosok körében is.

A probléma elsősorban a Nyugat-Dunántúlon jellemző, ahol a határ menti területeken nagy elszívóereje van Ausztriának, de fennáll a probléma a Dél-alföldi és a Dél-dunántúli régióban is. Még Budapesten sem könnyű a helyzet, ahol – még ha rendelkezésre is áll a megfelelő munkaerő – egészen másfajta bérszínvonallal kell kalkulálni.

„Úgy gondolom, hogy a fürdőknek emelniük kell a béreket, ezt valahogy nekik kell kigazdálkodniuk” – vélekedett a főtitkár, és hozzátette: ha az adóváltozások a következő években a fürdőket is érintenék, sokkal nagyobb mozgásterük lenne a fürdőüzemeltetőknek.

Az előző év nyarának átlag feletti hőmérséklete és az öt hőségriadó a hazai fürdőkben rég nem látott vendégforgalmat eredményezett, mely során a fürdők jelentős része egyidejű kapacitásának felső határát súrolta a nyári forró napok jelentős részében – derül ki a Magyar Fürdőszövetség honlapján közölt összesítésből, az elemzésében összesen 84 turisztikai jelentőséggel bíró fürdő vett részt. Fontos kiemelni, hogy a 2014-es évben elért eredményei alulmaradtak az elvártaktól, így alacsonyabb bázisról indult a 2015-ös év.

A fürdőszövetség szezonális felmérése a nyári időszak június, július és augusztus hónapjaira vonatkozó adatai közel 20 százalékos árbevétel- és 11 százalékos fürdővendég-növekedést jeleztek 2014 hasonló időszakához viszonyítva. A forgalom növekedése kiemelkedő volt a kisebb kapacitású és főleg a nyári időszakra koncentráló fürdőkben, volt olyan fürdő, amely megduplázta nyári időszaki forgalmát.

Azonban a fürdők sok esetben arról számoltak be: az előző évek átlagánál magasabb arányban kellett emelniük a költségszintjeiket annak érdekében, hogy az üzemeltetést a közegészségügyi feltételeknek, a vendégigényeknek és a műszaki elvárásoknak megfelelően tudják biztosítani – mondta el a főtitkár.

Az idei szezonnal kapcsolatban egyebek mellett hangsúlyozta: június 11-én lesz a wellness világnapja, ilyenkor számos fürdőben szerveznek programokat, július 29-én pedig ismét sor kerül a Strandok Éjszakájára, amihez tavaly több mint ötven fürdő csatlakozott, és az eddigi visszajelzések alapján idén is számos fürdő vesz majd részt a rendezvényen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.