25,2 milliárdért vettek ingatlant az MNB-alapítványok

Négy ingatlant vásároltak, hármat Budapesten, egyet Debrecenben.

MTI
2016. 06. 16. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelő cég vezérigazgatója közölte: a vásárlásokkal az alapítványi vagyonból 25,2 milliárd forintnyi vagyon került át ingatlanbefektetésekbe, míg az alapítványok állampapír-állománya mintegy 175 milliárd forintra csökkent.

Elmondta: a 25,2 milliárd forint vételárat az állampapírok eladásából, illetve bankbetétekben lévő pénzekből csoportosították át az ingatlanvagyonba.

Az Európai Központi Bank (EKB) figyelemmel kíséri a Magyar Nemzeti Bank, valamint az MNB által létrehozott Pallas Athene Alapítványok működését - közölte a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Az EKB azt vizsgálja, hogy az alapítványok megsértették-e a költségvetési finanszírozás tilalmát - tette hozzá Molnár Csaba.

Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy korábban ő fordult az Európai Központi Bankhoz, mert úgy látta, amikor az MNB alapítványai hozzávetőlegesen kétszázmilliárd forintnyi közpénzből magyar állampapírokat vásároltak, megsértették a monetáris finanszírozás tilalmát.

Hangsúlyozta, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke neki küldött válaszlevelében megerősítette, hogy „emiatt szoros figyelemmel fogják kísérni\" az alapítványok működését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.