8 százalékkal emelkedtek a nettó bérek

A minimálbér növekedése és közszféra emelései is megdobták a számokat.

MTI
2016. 06. 21. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 0,2 százalékos áprilisi inflációt is tekintetbe véve a reálkeresetek emelkedése alig maradt el a nettó bérek változásától.

A versenyszférában – szintén a közfoglalkoztatottak nélkül – 5,1 százalékos volt a bruttó keresetek növekedése, és 6,7 százalékkal emelkedtek a nettó bérek, míg a költségvetési szektorban 13,3, illetve 15,0 százalékos volt a növekedés. A keresetek növekedésére a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt – állapította meg a KSH.

A versenyszférában alkalmazásban állók száma egy év alatt 78 ezerrel, 4,1 százalékkal nőtt áprilisig – derül ki a KSH adataiból, a költségvetési szektorban csökkent az alkalmazottak létszáma. A közfoglalkoztatásban 25 ezerrel (13,6 százalékkal) voltak többen, amivel létszámuk meghaladta a 210 ezret áprilisban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.