A gyógyszerhatóság lecsapott a vizsolyi patikára

Bezáratta és megbírságolta a vizsolyi Attila Patikát az OGYÉI.

MTI
2016. 06. 27. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyógyszerhatóság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében közölte, a szankcióra azért volt szükség, mert a gyógyszerek kiadására vonatkozó jogszabályok ismételt és súlyos megsértését tapasztalták Vizsolyban a tiszti gyógyszerészek.

Az OGYÉI szakemberei helyszíni ellenőrzéseik alkalmával a 2015. január 1. és 2016. február 26. közötti időszak forgalmi adatait vizsgálták. Ez idő alatt 28-féle, összesen 23 758 doboz vényköteles gyógyszer vény nélküli kiadása igazolódott, ezek közül 21 készítmény (18 157 doboz) a pszichotróp 4-es listába tartozik. Ezeket kizárólag vény ellenében adhatták volna ki a patikában, orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek is.

A gyógyszertár a vizsgálat szerint összesen 26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer kiadása során követett el szabálysértést. A hatósági ellenőrzés során a patika vezetője nem tudta bemutatni a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadását rögzítő nyilvántartását, így a gyógyszert átvevő emberek azonosítására nem volt lehetőség. A patika élén álló személyi jogos gyógyszerész állítása szerint a gyógyszereket húsz-harminc környékbeli – vizsolyi, vilmányi, hernádcécei – lakos részére adta ki, ám azt mondta, név szerint nem ismerte őket, „csak látásból”.

Az OGYÉI szerint a gyógyszertárból a betegekhez kerültek olyan szigorú orvosi kontrollt igénylő – klonazepám, alprazolám, és efedrin-hidroklorid-tartalmú – készítmények, amelyek a megfelelő szakorvosi, orvosi ellenőrzés teljes hiánya miatt fokozott egészségügyi veszélyhelyzetet jelentenek. Ezeknél a hatóanyagoknál kiszámíthatatlan hatások léphetnek fel, gyógyszerfüggőség alakulhat ki, és veszélyes kölcsönhatásban állnak az alkohollal – figyelmeztet a hatóság.

Az intézet közölte, azért, hogy a gyógyszerellátás folyamatos legyen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, felvette a kapcsolatot a helyi polgármesterrel és a gyógyszerészi kamara elnökével, így a közeljövőben újra nyílhat gyógyszertár Vizsolyban. A kamara automatikusan etikai eljárást indít minden olyan gyógyszerésze ellen, aki tudatosan megsérti a jogszabályi előírásokat.

A közelben három településen érhető el gyógyszertár: fiókgyógyszertár van Boldogkőváralján és Novajidrányban, Encsen pedig három közforgalmú gyógyszertár működik. Ahhoz, hogy Vizsolyban újra nyithasson gyógyszertár, a helyi önkormányzatnak vagy egy a közelben lévő patikának kell az OGYÉI-hez fordulnia. Előbbi esetében közforgalmú gyógyszertár létesítésére pályázatot ír ki a hatóság, utóbbi esetében pedig fiókgyógyszertár létesítésre adhat ki engedélyt – közölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.