Balog komoly fizetésemelést ígért a kulturális ágazatban

15 százalékot kaphat több mint 20 ezer közalkalmazott.

MTI
2016. 06. 13. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán elmondta: a kulturális kormányzat számára az infrastrukturális beruházások és a művészeti fesztiválok támogatása mellett fontos a kultúrában dolgozók jövedelmének emelése is.

Folytatódik a Liget Budapest projekt, megindul az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója, az Eiffel Bázis, az Országos Széchényi Könyvtár raktárbázisának és a Szentendrei Skanzen erdélyi tájegységének építése, valamint a Modern városok program keretében számos vidéki nagyváros kulturális infrastruktúrájának megújítása, de az állam számos vidéki és budapesti művészeti fesztivált is támogat – hangsúlyozta a miniszter.

Balog Zoltán kiemelte: legalább ilyen fontos azoknak az embereknek a jövedelme, akik a könyvtárakat, levéltárakat, múzeumokat működtetik, január elsejétől ezért 5,4 milliárd forintot szánnak a 2017-es bérrendezésre. A kulturális szféra közalkalmazottai alapbérük 15 százalékát kapják meg illetménypótlékként. Ez átlagban 10-45 ezer forint közötti béremelkedést jelent majd – fűzte hozzá.

Ez a döntés egyelőre a 2017-es évre vonatkozik, majd további tárgyalásoknak kell eldönteniük, hogy az emelés beépül-e az alapbérbe vagy a kulturális dolgozók továbbra is illetmény formájában fogják kapni – közölte a miniszter.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hozzátette, látható és érzékelhető béremelésről van szó, amely beépülő pótlék formájában jelentkezik majd: ha 2018-ban újabb lépcsőfok követi, az már erre fog épülni.

A Kulturális Érdekegyeztető Tanáccsal és az ágazati szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon nemcsak a konszenzus volt fontos, hanem az is, hogy széles körben történjen meg a béremelés, amely mások mellett a múzeumi dolgozókat, könyvtárosokat, levéltárosokat, közművelődési szakembereket, zenekari, tánc- és bábművészeket, valamint az intézmények diplomával nem rendelkező dolgozóit is érinteni fogja – hangsúlyozta Hoppál Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.