Banai: 205 milliárd tartalék van a büdzsében

Bíznak az alacsony olajárban.

MTI
2016. 06. 14. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Banai Péter Benő hozzátette, a költségvetés azzal kalkulál, hogy fennmarad a viszonylag alacsony olajárszint egy-két évig, ami kedvező a nyersanyagimportőr magyar gazdaságnak.

Megjegyezte, a 205 milliárd forintos tartalék érdemben nagyobb, mint a 2015. és a korábbi évek tartalékai, hogy a tavaszi–nyár eleji elfogadás esetén is „ki lehessen védeni” az előre nem látható folyamatokat.

Az államtitkár reménye szerint 2018-ra 70 százalék alá csökken az államadósság az idei 74,5 százalékról. Hozzátette: Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy az államadósság csökkentése az alaptörvényben szerepel, a mindenkori kormányoknak olyan költségvetést kell készíteniük és végrehajtaniuk, amelyben csökkentés szerepel, és az meg is valósul.

Elmondta, ez utóbbit az is biztosítja, hogy a Költségvetési Tanács számára jelentést kell készíteni az év folyamán a féléves adatok tükrében. Ez a jogszabályi rendelkezés és a kormány politikája is kellett ahhoz, hogy az államadósság 2011 óta minden évben csökkenhessen – tette hozzá az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.