Csak döcög a szemétszállítás

Az önkormányzati társaságok gyakorlatilag az állami holding előlegeiből vegetálnak.

Illés József
2016. 06. 18. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kormány elméletileg már április elején beindította az új állami szemétszállítási rendszert, a valóságban jó, ha az év végén elkezd majd számlázni az állami kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a lakosságnak. Az állami vállalat ugyanis addig még pénzbeszedési feladatot sem lesz képes ellátni. A szerencse csupán az, hogy a kukavállalat és az új rendszer működésképtelenségét az önkormányzatok kétségbeesett jelzései alapján végre elismerték a döntéshozók, és biztosítottak annyi pénzügyi forrást az NHKV részére, hogy ne omoljon össze az egész országban a szemétszállítási rendszer – nyilatkozta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke. Schmidt Jenő elmondta: továbbra is az önkormányzatok gondoskodnak a településeken a szemét elszállításáról, és a díjak beszedését is a helyhatóságok végzik bérszámlázás formájában, az NHKV ugyanis április eleje óta nem tudta átvenni a feladatokat a helyhatóságoktól. Így az állami társaságra csak a pénzek újraosztásának a szerepe jut. Az pedig még bizonytalan, hogy a kukaholding által visszaosztott pénz elegendő lesz-e valamennyi szemétszállítási cég működtetéséhez, vagy lesz olyan vállalkozás, amely a szükségesnél kevesebb forrást kap, és emiatt csődbe megy.

Weingartner Balázs, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója tegnap közölte: folyamatosan fizetik az előlegeket a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóknak, eddig 56 kért mintegy ötmilliárd forint előleget, a pénz az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél rendelkezésre áll. A tervek szerint legkésőbb június végéig minden kérelmező hozzájut a megítélt összeghez – közölte. Felidézte azt is, hogy Magyarországon 174 hulladékgazdálkodási közszolgáltató működik, a szolgáltatást különböző áron, különböző minőségben, illetve egyéb eltérések mellett végezték. A cégvezető hangulatkeltésnek és rémhírterjesztésnek nevezte a sajtóban megjelent híreket azzal kapcsolatban, hogy több területen leállhat a szemétszállítás egyes társaságok működésképtelensége miatt. Az elnök-vezérigazgató a korábbi közléseket megismételve kiemelte: jogszabály garantálja, hogy sehol nem áll le a szemétszállítás, végső esetben a katasztrófavédelem kijelöli a feladatot elvégző céget.

Weingartner Balázs elmondta: a rendszer átalakítását egyebek mellett az is indokolta, hogy évente több milliárd forintos veszteség keletkezett a hulladékgazdálkodási közszolgáltató rendszerben. A cégvezető arról azonban nem tett említést, hogy a szemétszállítási cégek zöme a díjak két évvel ezelőtti befagyasztása miatt, vagyis a rezsicsökkentés miatt került a csőd szélére, nem a hibás gazdálkodás következtében. Azt is hangsúlyozta, az NHKV feladata egyebek mellett az április 1-jét követő teljesítések után a közszolgáltatási díj beszedése a lakosságtól, illetve a kintlévőségek kezelése. Weingartner Balázs közölte: a számlázásnál 4,5-5 millió fogyasztói helyről van szó; arra számítanak, hogy az egységes, országos adatbázis legkésőbb október 1-jére összeáll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.