Ellepi a horvát étolaj a hazai boltokat

Gyanúsan olcsó terméket rendeltünk egy webáruházból, erre levették az oldalról.

Horváth Attila
2016. 06. 29. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három élelmiszer-nagykereskedőnél is rendelhetők nagy tételben a Magyar Nemzetben korábban bemutatott, gyanúsan olcsó étolajok. Egy webshopban címke nélküli terméket kínáltak, egészen addig, amíg rá nem kérdeztük a termék eredetére.

Hatalmas mennyiségben, műanyag csomagolásban tízesével, húszasával begöngyölve állt ottjártunkkor a horvát gyártású, literes kiszerelésű Tena étolaj az Attase Gastro Kft. budapesti telephelyén. A magát élelmiszer-nagykereskedőként meghatározó cég raktárába sétáltunk be, arra voltunk kíváncsiak, kapható-e náluk a lapunkban a napokban bemutatott, gyanúsan olcsó, vélhetően áfacsalásban érintett termékek valamelyike. Különösen arra a literes kiszerelésűre voltunk kíváncsiak, amelyet címke nélkül hirdettek. A webáruház tájékoztatója szerint 252 forint plusz áfáért bárki vásárolhat tőlük, tehát nem kell hozzá viszonteladónak lenni. Az egyetlen feltétel, hogy legalább 15 ezer forint értékben kell rendelni minden egyes alkalommal.

Kétszer is megpróbálkoztunk az internetes rendeléssel, de egyszer sem sikerült. Az oldaluk valamilyen okból összeomlott, mire az árut a virtuális kosarunkba rakhattuk volna, ezért előbb telefonon érdeklődtünk, majd felkerestük a cég telephelyét. Ekkor jutottunk el abba a raktárba, ahol nagy mennyiségben álltak a horvát Tena cég étolajai. Mint arról már beszámoltunk, egy szakértői csoport egyebek mellett erről a termékről állapította meg, hogy olyan olcsók – akár száz forinttal kedvezőbb az áruk a magyar termékeknél, hogy az már felveti az áfacsalás gyanúját. Az ott dolgozók elmondták, csak ilyen étolaj kapható náluk, és ezt a terméket rejti a webáruházban látott, címke nélküli termékük is. Ezután írásban tettük fel kérdéseinket a cég honlapján található e-mail címen. Néhány óra múlva egyszerűen eltűnt a kínálatból a literes kiszerelésű termék, választ pedig nem kaptunk az olaj eredetét firtató kérdésünkre. Így nem tudtuk meg, hogy honnan szerzi be a cég és miért tudja ilyen olcsón árulni a terméket.

Egy adószakértőkből álló csoport próbavásárlásokat tartott az elmúlt hónapokban magyar kiskereskedelmi láncokban. Kiderült, a Reál, a CBA és néhány kisebb üzlet polcain több olyan étolajtermék is megtalálható, amelyek olyan olcsók, hogy az már felveti az általános forgalmi adóval való csalás gyanúját. A csoport tájékoztatása alapján megírtuk, hogy ezeknek a termékeknek az eredete nem minden esetben derül ki a csomagoláson feltüntetett adatokból. Összesen nyolc termékről jelentették ki, hogy gyanúsnak tűnnek.

Két másik internetes nagykereskedőt is találtunk, amelyik forgalmazza a szakértők szerint kétes eredetű termékeket. A Chefmarket.hu weboldalán csak vállalkozóként regisztrálhattunk volna, így nem tudtuk meg, hogy a lapunkban szintén bemutatott Sunflowert és az Iskont mennyiért árulják. Előbbi egyébként literes, utóbbi 10 literes kiszerelésben kapható. Ennek a cégnek is feltettük a beszerzés helyére, árára, az áfára és az élelmiszer-biztonságra vonatkozó kérdéseinket. Tőlük azt a választ kaptuk, hogy az általunk kért üzleti információkat természetesen szívesen kiadják. Türelmet kértek, amíg interjúidőpontot kérnek az ebben illetékes osztálytól. Az Elelmiszer-nagyker.com oldalon szintén találtunk Tena márkájú olajat, amit ők 314 forintért árulnak, azt nem tüntették fel, hogy áfával nagy nélküle értendő az ár. Tőlük nem érkezett válasz a feltett kérdéseinkre. Továbbra sem kaptunk választ emellett a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, hogy vizsgálják-e az általunk rendelkezésükre bocsátott termékeket és üzleteket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) néhány napja azt ígérte, megvizsgálja az olajokat, ahogy a Reál is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt javasolta, a Nébihhez forduljunk, hiszen ők az illetékesek ebben az ügyben. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter néhány napja hatósági ellenőrzéseket ígért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.