Feloldhatják a tőkekorlátozásokat Görögországban

A korlátozásokat ősztől fokozatosan oldják majd fel, és csak néhány intézkedés marad érvényben jövőre.

MTI
2016. 06. 19. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, várakozása szerint a korlátozásokat ősztől fokozatosan oldják majd fel, és csak néhány intézkedés marad érvényben jövőre.

A tőkekorlátozást tavaly június 28-án vezették be, hogy megállítsák a bankbetétek kivételét, ami már olyan nagy mértékű volt, hogy a bankrendszer összeomlásával fenyegetett.

2014 novembere és a múlt év júniusa között csaknem 50 milliárd euró megtakarítást vettek ki a görögök attól tartva, hogy Görögország kihullik az euróövezetből.

A tőkekorlátozás segített megállítani a folyamatot, de számos gazdasági hátulütője volt az intézkedésnek. A lakosság szempontjából különösen fájdalmas, hogy heti nem több mint 420 eurót vehetnek ki azóta is számláikról, a gazdaságot pedig lefékezte, ismét zsugorodik a GDP.

A görög jegybank a héten azt közölte, hogy várakozása szerint idén 0,3 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye a tavalyi 0,2 százalékos visszaesés után.

Az idei első negyedévben a GDP 1,4 százalékkal zsugorodott éves szinten. A jegybank az év második felére a gazdaság élénkülésére számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.