Hamarosan ismét minősíti az adózókat a NAV

Egyelőre nincs túl nagy jelentősége, hogy valakit jó vagy kockázatos kategóriába sorol be a hivatal.

Horváth Attila
2016. 06. 22. 19:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június végéig kell rendezniük az esetleges tartozásukat azoknak az adózóknak, amelyek megbízható besorolást szeretnének kapni a második negyedéves minősítési időszakra – közölte tegnap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Tájékoztatásuk szerint a cégjegyzékbe bejegyzett adózók és az áfaregisztrált adóalanyok besorolása a június 30-i állapot alapján történik. Ekkor a vállalkozások a kockázatos vagy a megbízható kategóriákba kerülnek. Az egyikbe sem sorolhatókra az általános eljárási szabályok vonatkoznak. Mint megírtuk, idén májustól minősíti a hatóság a cégeket, ez alapján különböző kedvezmények járnak a megbízhatónak minősített adózóknak.

Beszámoltunk már róla, hogy az első negyedév után, a májusi értesítéseknél kiderült, mindössze 70 céget sorolt a hatóság a kockázatos vállalkozások közé. A szám azért volt meglepően alacsony, mert a mintegy 560 ezer adózóból csaknem 190 ezer a megbízható, jó adózói csoportba került, átlagos besorolást pedig mintegy 370 ezer gazdálkodó kapott. A megbízható minősítés egyik feltétele egyébként, hogy a vállalkozás adótartozása a negyedév végén ne haladja meg az 500 ezer forintot. A hivatal azt tanácsolja, az esetleges tartozást érdemes a hónap vége előtt rendezni, hiszen a megbízható minősítés számtalan előnnyel jár. Az első minősítés eredményéről küldött elektronikus levelet az ügyfélkapun keresztül nézhetik meg a vállalkozások, más tehát nem láthatja az adott cég besorolását.

Írtunk korábban arról is, hogy a jó adózóknak bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetniük, máskor csak az átlagos bírság felével kell számolniuk. Ellenőrzésük legfeljebb 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus részletfizetési lehetőséget kapnak. További előny, hogy számukra 2017-ben és 2018-ban csökken az áfakiutalás átfutási ideje. A kockázatosoknál az ellenőrzés határideje 60 nappal hosszabb az általánosnál, az áfakiutalás határideje 75 nap, az ellenőrzési eljárásban megállapított késedelmi pótlékuk naponta a jegybanki alapkamat ötszörösének 365-öd részére emelkedik.

– Egyelőre nincs túl sok tapasztalata a cégeknek az első negyedév után. Az nyilvánvaló, hogy a kockázatos adózók szankciókra számíthatnak, de a korábban megállapított 70-es létszám rendkívül alacsony – mondta lapunknak Herich György adószakértő. Szerinte a megbízható státusz mögött jogalkotási hibák vannak, a kedvezmények jelentős részét ugyanis nem kötelezően adja a NAV. A maximum 180 napos vizsgálati idő gyakorlatilag nem érvényes, mert a jogszabály nem kötelezi a hatóságot, csak lehetőséget ad számára. Ezért Herich György szerint pontosítani kellene az objektív határidőre vonatkozó szabályt. Mint mondta, az sem szerepel benne, hogy hány kapcsolódó vizsgálatra vonatkozik a határidő, így a hatóság bármikor túllépheti.

– Az adószakértők szerint a 180 napos határidővel is gondok vannak. Ugyanúgy vonatkozik ugyanis a kicsi cégekre, mint a multikra. A piciknek ez túl sok idő, a nagyoknak pedig kevés. – Külön kellene választani a két kategóriát, és új határidőket szabni.

Szerinte az, hogy a jó adózókat ezentúl csak figyelmeztetik, ha tartozásuk vagy más hibájuk akad, szintén elhibázott döntés. Így ugyanis vélhetően rengetegen kihasználják majd a kiskaput, és nem tartják be a határidőket. Kiemelte, összességében jó ötlet az adózói minősítés, de a jogszabályok kivitelezése nem sikerült megfelelően.

Korábban megírtuk, hogy ezeken kívül több gyakorlati probléma is adódott az idén bevezetett rendszerrel. Rengetegen maradtak le a jó minősítésről, sokkal többen lettek átlagosak, mint megbízhatók. Ez azért fordulhatott elő, mert ha valakinek az elmúlt öt évben volt inkasszója, akkor öt évig nem kerülhet bele a megbízható cégek kategóriájába. Inkasszót pedig olyan adózók ellen is benyújtottak az elmúlt esztendőkben, amelyek legfeljebb néhány napot késtek az áfabefizetéssel, vagy pár ezer forinttal kevesebbet fizettek be valamilyen adóként. Árulkodó lehet, hogy ezeknél a cégeknél egyáltalán volt mit inkasszózni, tehát volt pénz a folyószámlájukon, azaz vélhetően figyelmetlenség miatt hibáztak, nem szándékosan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.