Megtört az államosítási kedv

Most nincs pénz vásárlásokra az árampiacon, és a lehetséges vevők is marakodnak.

Illés József
2016. 06. 14. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind valószínűbb, hogy idén már nem lesz semmi a beharangozott állami terjeszkedésből az árampiacon – erősítették meg lapunknak iparági források. Az eredeti tervek szerint az állami rezsicég, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. még januárban átvette volna a német RWE energetikai konszern irányítása alá tartozó Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-t, a több mint kétmillió budapesti, főváros környéki, illetve észak-magyarországi ügyfelével együtt, a tavalyi év végére ígért megállapodás azonban máig sem született meg. Az üzlet létrejöttét egyrészt az anyagi források hiánya hátráltatja, emellett gőzerővel zajlik a kormányzaton belül a harc az energiaszektor feletti ellenőrzésért – állítják hozzáértők.

Az egyik hatalmi góc a fejlesztési tárca felügyeletével működő Magyar Villamos Művek Zrt. A társaság a maga irányítása alá szervezve szeretné látni az államosítandó áramszolgáltatókat, de ugyanezt magának szeretné a cégeket a Miniszterelnökség irányítása alatt működő nemzeti közműszolgáltató is. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még február közepén tett is egy utalást a háttérben folyó csatározásokra, amikor kijelentette: „árnyékra vetődnek”, akik arról vitáznak, melyik intézmény felügyelje az állam által megvásárolt energetikai cégeket, hiszen ezeket még meg sem vette az állam. Majd megerősítette: az sem biztos, hogy az ügyletek a 2018-as választásig befejeződnek. Hozzátette azt is, hogy a kivásárlásokkal kapcsolatban még nem zajlanak konkrét tárgyalások, csupán előkészítő beszélgetések, de a cég-felvásárlások hozzávetőleges költsége akár az 1000 milliárd forintot is elérheti. Azonban az elemzők úgy látják, erre egyelőre még nincsenek meg a források. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a tavaly ősszel vázolt államosítási tervezetében ugyanakkor azzal számolt, hogy az állami vállalatok felvásárlásait 2018-ig a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. finanszírozhatná. Később pedig szóba kerülhet a lakosság, illetve befektetők bevonása, valamint nemzetközi hitelek felvétele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.