Nébih-vizsgálat az étolajügyben

Úgy látszik, az adóhatóság nem tudta elriasztani a bűnözőket.

Magyar Nemzet
2016. 06. 27. 5:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvizsgálja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azokat a vélhetően áfacsalásból származó étolajokat, melyeket egy szakértői csoport talált nemrégiben a Reál, a CBA és több kisebb élelmiszerbolt polcain. Míg az itthon előállított étolaj jellemzően 400–510 forintba kerül literenként, a gyanús termékek között van olyan, amelyikért alig 300 forintot kell fizetni. Az árkülönbségre egy magyarázat lehet a szakértők szerint, hogy a termékek áfáját elcsalták. Az is gyanús, hogy az étolajok címkéire bizonytalan hátterű cseh, ukrán, szerb, horvát cégek kerültek. A Hír TV az üggyel kapcsolatban Pleva Györgyöt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatóságának vezetőjét is megkereste, aki arról beszélt, 2008 óta több mint kilencezer vizsgálatot végeztek ebben a termékcsoportban, és az utóbbi időben nem találtak hiányosságokat. A bejelentések hatására azonban haladéktalanul megkezdik e termékek ellenőrzését. Hozzátette: az európai uniós előírások szerint e termékkörnél nem kell feltüntetni a gyártót, s ez megnehezíti a felelősök felderítését. A Nébih már vizsgálja, hogyan lehetne szigorítani a jelölési előírásokon.

Ugyanez a szakértői csoport egyébként 2011-ben már végzett egy hasonló vizsgálatot, és ez vezetett az amerikai kitiltási botrányhoz. Csakhogy a vizsgálat szerint a korábban érintett márkákból jó néhány most ismét megjelent bizonyos áruházak polcain. A CBA kommunikációs igazgatója ugyanakkor nem tud róla, hogy a náluk forgalmazott étolajjal bármi probléma volna. Mint elmondta: szállítóiknak nyilatkozniuk kell arról, hogy az áthárított áfát elszámolják a költségvetéssel szemben.

A televízió a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) is megkereste az ügyben. Azt a választ kapták, a kormány az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetésével pont az ilyen kétes eredetű áruk beáramlását szeretné megakadályozni. Az adóhatóság adatai szerint a rendszer segítségével 2011 óta ezres nagyságrendben buktak le étolajjal üzletelő csalók. Ám a lebukások, úgy látszik, mégsem riasztották el a bűnözői köröket. A szakértői csoport ugyanis arra is rávilágított, hogy négyből három cég továbbra is működik azok közül, amelyek a 2014-es, áfacsalásban érintett vállalkozások listáján szerepeltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.