Nem lenne muszáj az oroszoktól kölcsönkérnünk

Ki lehetne váltani a paksi hitelt, ha Magyarország eurókötvényeket bocsátana ki.

MNO
2016. 06. 17. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi mélypontra süllyed a magyar eurókötvények hozama, ami jó lehetőséget biztosít az országnak arra, hogy a sokak szerint nem túl sikeres jüankötvény-kibocsátás után újra a nemzetközi piacra lépjen – írja a Világgazdaság.

„Logikus lépés lenne hosszú lejáratú, euróban nyilvántartott papírok kibocsátása” – idézi a lap a Bloombergnek nyilatkozó Szabó Viktort, az Aberdeen Asset Management Plc. szakértőjét. Szerinte lenne is kereslet a papírokra. Több mint három százalékkal magasabb szinten volt a magyar eurókötvények hozama, amikor a magyar kormány Oroszországgal aláírta a paksi hitelszerződést. Magyarországnak jót tett, hogy a Fitch Ratings kiemelte a befektetésre nem ajánlott kategóriából az országot a múlt hónapban, és szakértők szerint nagy az esély arra, hogy a Moody’s is hasonlóan jár el még idén. A magyar eurókötvények hozamának csökkentését az is támogatta, hogy az ország 5 százalékos többletet ért el a folyó fizetési mérlegben, és a GDP-arányos államadósság 2008 óta a legalacsonyabb szintre csökkent – mutatott rá a Bloomberg.

A paksi szerződés 2014-es aláírásakor nem látszott érdemi különbség az orosz hitel és az eurókötvények finanszírozási költsége között. Ma már a kormány is máshogy látja, mint ismert, Orbán Viktor megbízta a Miniszterelnökséget a megoldás keresésével. Oroszország egyébként tízmilliárd eurót hitelezne a paksi beruházásokhoz. Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgató-helyettese nemrég azt mondta lapunknak, hogy üdvözli a kormány hitelkiváltási szándékát. Cégének a két új paksi blokk felépítése a feladata, munkája pedig nem függ attól, hogy azt a megbízó milyen forrásból fizeti ki.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy még minden nyitott: szó lehet a hitel rövidebb vagy hosszabb idejű, részben vagy egészben történő kiváltásáról is. Varga Mihály, a gazdasági tárca vezetője ugyanakkor a költségvetés elfogadása után a héten azt mondta: idén nem terveznek komolyabb devizakötvény-kibocsátást, legfeljebb adósságkiváltás céljából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.