Odacsapott az MNB a Wáberer biztosítónak

14 milliót fizethetnek.

MTI
2016. 06. 09. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését. Az átfogó vizsgálat a 2013 februárjától az ellenőrzés lezártáig terjedő időszakot tekintette át.

Az MNB vizsgálatában egyebek közt megállapította: a biztosító jelentős késedelemmel vagy egyáltalán nem vezette át a jogszabályváltozásokat az ügyfél-tájékoztatáshoz használt dokumentumaiban. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésekkel kapcsolatos tájékoztatókat, értesítőket számos esetben határidőn túl küldte meg az ügyfelei részére, illetve panaszkezelése több szempontból sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Hiányosságokat talált a jegybank a biztosítási szerződésekben is, valamint a szerződés-nyilvántartó rendszer az ügyfélküldemények postázási dátumát az egyes szerződéseknél nem tartotta nyilván ellenőrizhető és kereshető módon.

Több ponton hiányosak voltak a Wáberer biztosító által kötött kiszervezési szerződések, s több esetben az adatszolgáltatási kötelezettségeit sem teljesítette határidőben a kötvény-, és kárnyilvántartó szervek felé, illetve a jegybanki adatszolgáltatás sem volt minden esetben jogszabályszerű. A kockázatkezelési rendszernél például hiányzott a biztosító konkrét kockázati limitrendszere is.

Az MNB mindezek nyomán határozatában kötelezte a Wáberer biztosítót, hogy szeptember 30-ig adjon számot a feltárt hiányosságok kijavításáról, továbbá 7-7 millió forint felügyeleti, illetve fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a biztosítóra.

A jegybank szerint súlyosító tényező volt, hogy a biztosító nem fordított kellő figyelmet a jogszabályok átültetésére, illetve a feltárt hiányosságok növelték a biztosító és ügyfelei között eleve fennálló információs aszimmetriát. Enyhítő körülményként értékelte azonban, hogy a felügyeleti hiányosságok esetében a biztosító jelentős javulást mutatott a vizsgált időszak kezdetéhez képest -- írta az MNB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.