Olcsóbb gázzal töltik a tárolókat

Az elmúlt tíz év legmagasabb téli fogyasztásának 60 százalékát kell fedeznie a fűtőanyagnak.

Illés József
2016. 06. 23. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi lassú ütemű töltögetés után mostantól gőzerővel kellene folytatódnia a hazai kereskedelmi gáztárolók földgázzal való feltöltésének. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis a múlt hét pénteken Szentpéterváron tárgyalásokat folytatott több más orosz állami és cégvezető mellett Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, és sikerült megállapodást kötnie az Oroszországból importált földgáz árának a csökkentéséről. Az új beszerzési árról a miniszter nem beszélt, de azt közölte, hogy Magyarország számára kedvezően módosult. Elemzők úgy vélik: az új beszerzési ár ezer köbméterenként 150-160 dollár körülire csökkenhetett.

Jelenleg az állami kézben lévő hazai kereskedelmi gáztárolók feltöltöttségi szintje nem éri el a 15 százalékos mértéket, ami hozzávetőleg 650 millió köbméter betárolt gázt jelent a 4,3 milliárd köbméteres teljes kapacitásból. A készletek pedig eddig csupán naponta hozzávetőleg 0,2 százalékkal gyarapodtak. Így a szakemberek szerint bőven lenne lehetőség a feltöltés ütemének gyorsítására.

Az idei év lesz az első, amikor állami vállalatnak kell megtöltenie a kereskedelmi tárolókat. Miután ősztől mind a 3,4 millió lakossági gázfogyasztót az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozó Főgáz Zrt. és az ENKSZ Észak–Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. látja el. Az ENKSZ Zrt. irányítása alá tartózó Főgáz Zrt. a korábbi 800 ezer saját ügyfeléhez ugyanis tavaly augusztus 1-jétől átvette a Magyar Telekom csaknem 60 ezer, illetve idén januártól az E.ON Energiaszolgáltató Kft. 600 ezer fogyasztóját is, és legkésőbb október elejétől a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió egyetemes szolgáltatásra jogosult földgázfelhasználója számára biztosítja majd a földgázellátást. Emellett tavaly szeptemberben a Főgáz adásvételi szerződést írt alá a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. megvásárlásáról, amelynek eredményeként a társaság a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer részeként földgázszolgáltatást nyújt az észak-dunántúli és a dél-alföldi megyékben, mintegy 750 ezer ügyfélnek, immár ENKSZ Észak–Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. néven.

Az idei betárolási időszaktól, vagyis áprilistól kezdve új módszertan alapján számolják ki, hogy a téli felkészülés során mekkora földgázmennyiséget szükséges a hazai kereskedelmi és biztonsági tárolókban elhelyezni. Az új szabályok szerint az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak a következő fűtési szezon kezdetéig az elmúlt tíz év legmagasabb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát kell a hazai földgáztárolókban elhelyezniük. Míg a korábbi szabályozás azt írta elő, hogy a következő fűtési idényben várható gázfelhasználás 60 százalékát tárolják be a lakosságot kiszolgáló cégek. Vagyis a változtatások révén elméletileg növekszik az ellátásbiztonság.

Az ország teljes éves gázfogyasztása nyolc-tíz milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi négymilliárd köbméterhez közelít, amiből a téli fogyasztás általában 2,5-2,8 milliárd köbméter közötti mennyiség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.