Részesedést vásárolt az állam az Erste Banktól

Az árat külső szakértőkkel, piaci értékeléssel alakították ki.

MTI
2016. 06. 20. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az aláírás után kifejtette: a magyar állam nevében a Corvinus Zrt. vásárolja meg az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészét.

Felidézte, hogy tavaly februárban az EBRD-vel abban állapodott meg a magyar kormány, hogy a korábbiaknál szorosabban együttműködnek a magyar gazdaság szempontjából fontos pénzügyi kérdésekben. A kormány azt is vállalta, hogy jelentősen mérsékli a bankrendszer terheit, hogy a hitelezési aktivitás bővüljön. Így ígéretéhez híven több lépcsőben csökkentette a bankadót, együttesen mintegy 80 milliárd forinttal – tette hozzá a miniszter.

A magyar állam a részesedésért 38,9 milliárd forintot fizet, az árat külső szakértőkkel, piaci értékeléssel alakították ki – mondta.

A nemzetgazdasági miniszter rámutatott: az EBRD az elmúlt időszakban mindent megtett, hogy növelje szerepét a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer fejélesztésében, az Erste pedig eddigi, Magyarország melletti hosszú távú elkötelezettségének megfelelő üzleti tevékenységet folytatott.

Kiemelte: a kormány nagyon fontosnak tartja az Erste Banknak a magyar gazdaság növekedését támogató hitelezési tevékenységét. Az Erste Bank már korábban is egyértelműen kifejezte hosszú távú elkötelezettségét Magyarország iránt, és azt a szándékát, hogy a hitelezési aktivitását jelentős növeli, a most létrejött ügylet tovább erősíti a bizalmat az egyik legnagyobb magyarországi bank és a kormány között – tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály kiemelte: a magyar kormány célja, hogy a növekedés elősegítése érdekében a bankok hitelezési aktivitása erősödjön, valamint az, hogy stabil háttér megteremtésével segítse a magyar bankrendszert, és ezáltal járuljon hozzá a növekedéshez.

Az EBRD-vel kötött megállapodás szavai szerint ahhoz is hozzájárult, hogy különböző nemzetközi szervezetek az elmúlt időszakban egyre pozitívabban értékelik Magyarország gazdasági teljesítményét, az egyik rangos nemzetközi hitelminősítő már felminősítette a magyar államadósság besorolását.

Varga Mihály az Erste-tranzakció néhány részletéről elmondta: a bankot továbbra is az Erste fogja irányítani, a magyar kormány egy-egy tagot delegál a bank igazgatóságába és a felügyelőbizottságba. Kifejtette: emellett a szerződés megfelelő biztosítékokat is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a magyar állam megfelelő szavatossági és kártérítési rendszerben jut a banki részesedéshez. A kormány a tranzakcióról az Európai Bizottságot tájékoztatta, lefolytatták az előzetes versenyjogi egyeztetéseket, és ezek eredményeként aláírhatták a szerződéséket.

Phil Bennett, az EBRD alelnöke elmondta: Az EBRD a befektetéssel olyan, magánkézben lévő bankot támogat és erősít meg, amely sikerrel küzdötte le a pénzügyi világválság hatásait, és elkötelezett a régió iránt. Az erősebb tőkebázis hozzájárul az Erste Bank Hungary növekedési terveinek megvalósításához, amelynek része a hitelezés növelése, és ezáltal a pénzügyi közvetítői szerep fejlesztése, valamint a reálgazdaság támogatása – fűzte hozzá.

Friedrich Rödler, az Erste Bank Csoport felügyelőbizottságának elnöke rámutatott: azt szeretnék, hogy a magyar kormány és az Erste Csoport között tartós és stabil kapcsolat legyen. Az Erste a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb bankcsoportja, és elkötelezett a magyar piac iránt, egyúttal sikeres és operatív együttműködésre törekszik a magyar kormánnyal – emelte ki Friedrich Rödler.

A magyar kormány, az EBRD és az Erste közös közleménye szerint a tranzakció zárását megelőzően az Erste Csoport megerősíti az Erste Bank Hungary tőkehelyzetét annak érdekében, hogy a bank fenntartható módon biztosíthasson hitellehetőségeket a magyar gazdaság szerepelőinek. A tőkeemelés utáni vételár 1,1-szeres könyv szerinti értéknek [P/BV arány] felel meg. Az EBRD és a Corvinus Zrt. azonos áron jut a részvénycsomaghoz – olvasható a közleményben.

Arra a kérdésre, hogy a költségvetésben csak 32 milliárd forintot irányoztak elő a banki tulajdon megszerzésére Varga Mihály azt válaszolta, az értékelés meggyőzte a kormányt arról, hogy érdemes többet fizetni a 15 százalékért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.