Szijjártó szerint „fű alatt” született döntés a szankciókról

Mint mondta, a kérdést a lehető legmagasabb szinten kellett volna megvitatniuk a tagállamoknak.

MTI
2016. 06. 22. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető, aki egyúttal a bizottság társelnöke is, sajtótájékoztatóján emlékeztetett: kedden döntés született az Oroszország elleni uniós szankciók meghosszabbításáról, ezt Magyarország álláspontja szerint helytelen és antidemokratikus módon hozták meg, a kérdést a lehető legmagasabb szinten kellett volna megvitatniuk a tagállamoknak.

Kiemelte: Magyarország a döntés meghozatalának módját vitatja, nem fogadja el, hogy „fű alatt, sunyi módon született döntés” egy ilyen rendkívül fontos ügyben. Tisztázni kellett volna, hogy a szankciók hozzájárultak-e, és ha igen, mennyiben a minszki megállapodások teljesítéséhez – vélekedett. Hozzáfűzte: most van egy olyan kezdeményezés, hogy ősszel az állam- és kormányfők megvitatják a kérdést, Magyarország ezt „jobb híján támogatja”, így legalább majd akkor lesz valamilyen konzultációs lehetőség.

A miniszter megjegyezte: be kellene fejezni „a képmutató európai politikát”, hiszen miközben van egy szigorúnak tűnő brüsszeli döntés, a múlt héten európai politikusok gazdasági együttműködésről tárgyaltak Oroszországgal Szentpéterváron.

Szijjártó Péter közölte: az európai és világpolitikai fejlemények miatt a kétoldalú együttműködésben jelentős visszaesés következett be, ami komoly veszteséget okozott a magyar gazdaságnak és vállalatoknak. Az elmúlt két és fél évben a magyar vállalatok 4,5 milliárd dollár exportlehetőségtől estek el – tette hozzá.

A külügyminiszter elmondta: a mai ülés célja az volt, hogy minden, a szankciók által nem érintett területen fokozzák az együttműködést és hozzájáruljanak ahhoz, hogy fennmaradjon a lehetősége az EU–orosz pragmatikus együttműködés újraépítésének, amikor ehhez a politikai feltételek is adottak.

Kifejtette: három területet vitattak meg az ülésen, energetikai kérdésekről, magyar vállatok oroszországi beruházásairól és a harmadik piacokon történő közös fellépésről egyeztettek. Az energetikai kérdésekről elmondta: a Paks II. projekt Magyarország energiabiztonsága szempontjából a legfontosabb beruházás.

Jelenleg arról tárgyalnak, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. bevonható-e néhány, a Roszatom által máshol megvalósítandó beruházásba, hogy a cég megfelelő tapasztalatokat szerezhessen – magyarázta. Felidézte azt is, hogy módosították a hosszú távú gázvásárlási megállapodást, amely 25 milliárd köbméter gáz lehívásáról rendelkezik, így 2019 végéig a biztonságos gázellátás garantált. Az árazás Magyarországnak kedvezően változott, továbbá arról is döntöttek, hogy a szerződéses mennyiségen felül 600 köbmétert vesz még Magyarország – közölte.

Szijjártó Péter kitért rá: a magyar vállalatok elsősorban mezőgazdasági beruházásokba foghatnak Oroszországban, épül egy takarmánygyártó üzem, valamint egy húsgyár építését is most készítik elő.
Emellett a miniszter a harmadik piacokkal kapcsolatban szólt arról is, hogy egy magyar–orosz konzorcium gyárt vasúti kocsikat az egyiptomi állami vasúttársaság pályázata nyomán, egy 800-900 millió eurós projektről van szó.

Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter, a bizottság másik társelnöke hangsúlyozta: a nehéz helyzetek nem akadályozhatják meg, hogy fejlődjön a magyar–orosz együttműködés.

Az uniós szankciókról szólva kijelentette: a gazdasági szankciók nem képesek megoldani a politikai problémákat, hanem csak súlyosbítják a gazdasági helyzetet. 2015-ben a szankciók miatt a kétoldalú áruforgalom több mint 40 százalékkal csökkent, és az idei év elején is folytatódott ez a tendencia – mutatott rá.

Az orosz miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy a két ország fejleszteni akarja az együttműködését, és még vannak olyan projektek, amelyek megvalósításra várnak. Kiemelte a mezőgazdasági beruházások és a gyógyszergyártás jelentőségét, továbbá üdvözölte, hogy Magyarország keresi az együttműködési lehetőségeket az orosz régiókkal.

A két miniszter a sajtótájékoztató előtt aláírta az ülés jegyzőkönyvét, majd Szijjártó Péter a Nemzetközi Befektetési Bank elnökével, Nyikolaj Koszovval együttműködési megállapodást írt alá a tárca és a bank között. Ezt követően egy szándéknyilatkozatot is aláírtak egy novoszibirszki egészségügyi központ megvalósításáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.