Telefonon is lehet javítani az adóbevallást

Személyes megjelenés nélkül is javíthatják szja-bevallásukat azok, akiket a NAV értesített a hibáról.

MTI
2016. 06. 23. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint ehhez egyedi azonosító, PIN kód szükséges, amit a „TEL„ jelű adatlapon lehet kérni akár papíron, akár elektronikusan. Az adatlap az adóhatóság weboldalán, a www.nav.gov.hu „nyomtatványkitöltő programok” menüpont alatt érhető el.

A bevallás javításához négy lépésben lehet eljutni a 06-40/20-21-22-es telefonszámon (július 1-jétől a 06-80/20-21-22-es számon). A második lépés után meg kell adni az adóazonosító jelet és a PIN kódot.

Telefonon keresztül is javítható bevallási hiba lehet például, ha a családi kedvezmény érvényesítésekor a gyermek adatait hiányosan adták meg, vagy ha pontatlanul közölték az önkéntes biztosító pénztári adatokat. A hibás szja-bevallást sokszor a NAV automatikusan javítja, de ha a hiba csak az adózó közreműködésével korrigálható, a NAV levelet küld a javítás lehetséges módjairól. Visszaigényelhető adó esetén a 30 napos utalási határidőt a bevallás javításának napjától kell számolni.

Jelenleg 17 ügycsoportban lehet telefonon intézkedni, például az adózói minősítéssel kapcsolatos információk vagy a folyószámlaadatok lekérdezésére, egyeztetésére, az adatok változásának bejelentésére is használható a rendszer – közölte a NAV.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.