Varga a Financial Timesban reklámozta a magyar reformokat

A gazdasági lap azért hozzátette, hogy az OECD nem annyira bizakodó.

MTI
2016. 06. 09. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiadásban Andrew Byrne tudósító helyzetértékelést közölt a magyar gazdaságról, megszólaltatva Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is.

Varga Mihály a lapnak kiemelte, hogy a GDP-arányos adósságráta a 2010 előtt mért 80 százalék feletti szintről 76 százalék alá csökkent. Hozzátette: szükség van a kereslet élénkítésére, ezt szolgálja a 2017-re szóló költségvetési tervezet az áfacsökkentésekkel, a közszférabeli fizetések emelésével és a beruházások támogatásával.

A tárcavezető szerint a bankszektorral szembeni új hozzáállást jelzi, hogy idén csökkentek a bankadók, és jövőre tovább mérséklődnek.

Varga szerint a magyar gazdaság kilátásai jobbak, mint ahogy azt a bírálók állítják. Az idei első negyedévi GDP-adatokat kedvezőtlen hírnek nevezte. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány fenntartja a 2,5 százalékos idei és a 3,1 százalékos jövő évi növekedésről szóló előrejelzését.

A lap mindazonáltal felidézte, hogy a fejlett ipari országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) a minap 2,4-ről 1,6 százalékra rontotta a magyar gazdaság idei növekedésére adott becslését. A lap kommentárja szerint egy ilyen ütemű növekedés visszavetné Orbán Viktor miniszterelnök azon igyekezetét, amellyel az „alternatív” gazdasági hozzáállást próbálja igazolni, és azt bemutatni, hogy ezzel is elérhető fenntartható növekedés.

A Financial Times értékelése szerint az idei első negyedévi GDP-adatok is már csapást jelentenek a takarékossági szigort elvető, „populista gazdaságpolitikai intézkedéseket” pártoló gazdasági megközelítésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.