Veszekszik az Uber a taxisszövetséggel

„Az Ubernél nincs apró betűs rész, a rendszer teljesen átlátható és visszakövethető.”

Horváth Attila
2016. 06. 09. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Uber alkalmazás teljesen legális Magyarországon. Egyetlen magyar bíróság vagy hatóság nem hozott jogerős döntést, amely a betiltására vonatkozna – közölte lapunkkal az online fuvarközvetítő cég magyarországi ügyvezető igazgatója. Fekete Zoltán a Metál Zoltánnal, az Országos Taxisszövetség elnökével készített hétfői interjúnkra reagálva hozzátette, az Ubernél nincs apró betűs rész, a rendszer teljesen átlátható és visszakövethető, pont ezért ilyen népszerű Budapesten is. Metál Zoltán azt is elmondta lapunknak, hogy a taxiban az utas annyit fizet, amennyit az útvonal szerinti megtett úton kell.

Fekete Zoltán szerint az Uber esetében az alkalmazásnak köszönhetően az utas már előre tudja a várható fuvardíjat, eldöntheti, elfogadja-e az adott árat. Ez az alapdíjas és a csúcsidős utak esetében igaz. Szerinte a taxik esetében erre nincs lehetőség, ráadásul a fix tarifa csak akkor érvényesül, ha a sofőr bekapcsolja a taxiórát, és az nincs manipulálva. Fekete Zoltán kiemelte, egyszerre gyanúsnak és sajnálatosnak tartják, hogy a taxistársadalom becsületes fele nem ezek ellen a visszaélésre lehetőséget adó jelenségek ellen emeli fel a szavát ekkora elánnal.

Metál Zoltán az interjúban kifejtette, panasz esetén az Ubernél csak egy angol vagy német nyelvű e-mailt küldhetünk Amszterdamba, a holland székhelyű cég központjába. Fekete Zoltán erre reagálva kifejtette, az utasok e-mailben vagy néhány kattintással az alkalmazáson keresztül is felvehetik a kapcsolatot az Uberrel több mint ötven nyelven, kérdésükre néhány órán belül választ kapnak. Az ügyvezető hangsúlyozta, az Uber által az autós partner nevében kiállított számla mindenben megfelel a magyar adószabályoknak. Ezt a számlát a magyar adóhatósággal közösen alakították ki, és az Ernst and Young auditálta. Szerinte tehát az Uber által kiállított e-számlák ugyanúgy használhatók, elszámolhatók, mint bármilyen más hasonló papír. Az Uberhez kapcsolódó hír, hogy Travis Kalanick vezérigazgató elmondta, ha az autókban minden ülőhelyet be tudnánk tölteni, azzal nagyban csökkenthetők lennének az egy utasra jutó költségek. Ezért a vállalatnak a telekocsi funkcióra kifejlesztett UberPool alkalmazása az egy helyre tartó utasoknak szól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.