Veszélyes a kormány terve

Korábban egyszer már elálltak az MVH megszüntetésétől.

Tóth László Levente
2016. 06. 21. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eléggé megosztott az államigazgatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megszüntetése kapcsán. Az MVH ugyanis akkreditált uniós kifizetőhely, s ha feladatait olyan hivatalok között terítik szét, amelyek nem rendelkeznek ilyen minősítéssel, gond lehet az agrártámogatások kifizetésével.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek ellenére biztos benne, hogy nem lesz probléma, s nincs szükség újabb, akár évekig is tartó akkreditációs eljárásra az MVH megszüntetése esetén. – Írásos dokumentum van arról, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások hazai kifizető ügynökségeként működő MVH megszüntetését – fogalmazott a miniszter. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Kis Miklós Zsolt ugyanakkor úgy nyilatkozott: az új kifizető ügynökség a Magyar Államkincstár lenne, amelyet Brüsszelnek akkreditálni kellene. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint pedig a kincstár most is akkreditálva van.

Információink szerint Győrffynek nincs igaza. A kifizetések ugyan technikailag ma is a kincstáron keresztül történnek, de az akkreditált intézmény az MVH. Hogy az esetleges megszüntetése fokozott óvatosságot igényel, jól mutatja az is, hogy a kormány 2010-ben, amikor Lázár még nem miniszterként, hanem a Fidesz frakcióvezetőjeként dolgozott a parlamentben, egyszer már nekifutott a hivatal megszüntetésének – a kormányhivataloknak jutott volna a hivatal szerepe –, hogy aztán visszavonulót fújjon. „Csak az Európai Unió által meghatározott akkreditációs követelmények teljesíthetőségének függvényében integrálja a kormány az uniós agrártámogatások kifizető ügynökségeként működő MVH kirendeltségeit a 2011. január 1-jén létrejövő megyei és fővárosi kormányhivatalokba” – ez áll a 2010-es kormányhatározatban. Csakhogy mivel a kormányhivatalok mindegyikénél külön-külön el kellett volna végezni a kifizető ügynökség akkreditációját, minden maradt a régiben.

Mint arról már beszámoltunk. sokan attól tartanak, hogy ha a kormány most végigviszi az elképzelését, és valóban az államkincstárra bízza az MVH feladatait, akkor sokáig, egy új akkreditációs eljárás lefolytatásának idejére elesik az ország az uniós agrárforrásoktól. Adópénzből ugyan a gazdákat lehetne a megfelelő összeggel kompenzálni, de ez nyilván nem ideális megoldás. Az Európai Unióban egyébként nincs olyan ország, ahol a kifizető ügynökség ne önállóan működne, és ennek jó oka van. Szakértők úgy vélik, ha megvalósul a húszmilliárdos költségvetéssel, 1800 fővel és 19 megyei kirendeltséggel működő vidékfejlesztési hivatal felszámolása, a mezőgazdasági támogatások odaítélése a Miniszterelnökség és az agrártárca irányítása alatt álló folyamattá válhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.