10 milliárd euróval csökkentek az MNB tartalékai

Júniusban 24,785 milliárd euróra csökkentek a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékai.

MTI
2016. 07. 07. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése. Ezek között a két legfontosabb a külső adósság belföldi finanszírozásának erősítése és a jelzáloghitelek forintosítása.

Júniusban nem volt esedékes devizakötvény-lejárat, míg a tartalékok májusi 970 millió eurós csökkenésében szerepe volt egy nyolcéves, 200 millió svájci frank értékű kötvény visszafizetésének.

Júliusban majd ismét jelentősebb zsugorodás következhet a tartalékokban, mert 18-án lejár majd egy 1 milliárd euró értékű, 10,5 éves futamidejű devizakötvény. A tartalékok idei csökkenésében benne van még az a 1,5 milliárd euró, amellyel a kormány visszafizette a 2008-ben felvett IMF/EU-hitel utolsó részletét az Európai Uniónak.

Az első negyedévben 2,771 milliárddal, a másodikban hasonló 2,766 milliárddal apadtak a devizatartalékok. Míg azonban az első negyedévben kéthavi 1,393 milliárdos növekedés után márciusban egyedül 4,164 milliárddal zsugorodott a tartalékállomány, a második negyedévben minden hónapban csökkenés volt.

Az MNB kommunikációjából kiderül, addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg az még érdemben meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak.

A jegybank múlt héten kiadott Fizetési mérleg jelentéséből kiderült, hogy az ország rövid – éven belüli – lejáratú adóssága az első negyedévben 1 milliárd euróval, 20 milliárd euró közelébe csökkent. Az eredeti futamidő szerint is éven belül lejáró adósság az első negyedévben 0,6 milliárd euróval, március végére, a 2005 óta a legalacsonyabb szintre, 13,4 milliárd euróra apadt. A hátralévő futamidő szerint egy évesnél rövidebbé váló, „berövidülő” külső adósság 0,4 milliárd euróval csökkent az első három hónapban.

A rövid lejáratú külső adósság 1 milliárdos csökkenésével szemben a devizatartalékok 2,8 milliárd euróval zsugorodtak és március végén 27,6 milliárd eurón álltak, vagyis apadt a tartalékoknak a rövid külső adóssághoz viszonyított többlete. A befektetők és a jegybank által is kiemelten követett Guidotti-szabálynak megfelelően azonban a tartalékok az idei első negyedévében is számottevően, több mint 7 milliárd euróval meghaladták a rövid lejáratú külső kötelezettségállományt – mutatott rá jelentésében az MNB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.