32 millióra büntették Matolcsyék alapítványát

Nem írtak ki közbeszerzéseket, indul a büntetéscunami.

MNO
2016. 07. 05. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványai összesen 260 milliárd forint közpénzt kaptak a jegybanktól, amely a korábbi fideszes indoklás szerint a tranzakcióval „elvesztette közpénz jellegét”, tehát nem kellett elköltésük módjáról beszámolni Matolcsyéknak. Később a Kúria kimondta, hogy bizony itt közpénzekről van szó, így az alapítványok a botrány kitörése után saját maguk kértek vizsgálatot a Közbeszerzési Hatóságtól – foglalta össze az Index.

A korábban kapott 200 ezres büntetések annak szóltak, hogy közpénzt költő alapítványok nem jelentkeztek be a hatóság közbeszerzési listájára, de nem úszták meg ennyivel, ugyanis most már azért bírságolták őket, mert nem írtak ki egyetlen közbeszerzést sem.

Az egyik alapítvány, a Pallas Athéné Domus Animae az alábbiak miatt kapott büntetést a Közbeszerzési Döntőbizottságtól:

A Közbeszerzési Döntőbizottság ennél magasabb bírságot is kiszabhatott volna, ugyanis a problémás szerződés értékének akár 15 százalékát is ki lehet büntetésként fizettetni, de a többi alapítványi szerződéskötés miatt ez később akár még meg is történhet, ugyanis az ügyészség hétfőig 63 szerződés esetében kezdeményezett jogorvoslatot.

Az Index arra is emlékeztet, hogy míg az alapítványok milliárdjai magáncégekhez vándoroltak, addig a büntetést közpénzből fizetik majd ki.

Az alapítványok különös pénzügyeiről ide kattintva olvashat bővebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.