A román büdzsét hizlalja Vajna

A TV2 kábelcsatornáinak romániai bejegyzése miatt százmilliókat bukhat a magyar büdzsé.

MNO
2016. 07. 07. 7:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százmillió forinttól eshet el a magyar állam azáltal, hogy Andrew G. Vajna Romániában jegyezte be a TV2 nyolc kábelcsatornáját – írta a Népszabadság. A bukaresti médiahatóság már kedden engedélyezte, hogy az öt tervezett és a három működő csatorna onnan sugározzon. Vajna a hazai díjszabáshoz képest alacsonyabb médiaszolgáltatási díj miatt jegyeztette be Romániában a kábelcsatornákat.

Nehéz pontosan kiszámolni, hogy mekkora összegtől esik el a magyar költségvetés, mivel a médiahatóság nem publikálja az egyes csatornák befizetéseit, de a lap számítása szerint 80-160 milliós összegről lehet szó. A „kár” ugyanakkor nagyobb is lehet, ha a Romániában bejegyzett – évi 2,2 milliárd forintos bevételre számító – csatornák nyereségesek lesznek, ebben az esetben több tíz- vagy akár százmillió forintos társasági adóbevétellel gyarapítja Vajna – állami banki kölcsönből vett – médiavállalkozása a román büdzsét a magyar helyett.

Az Együtt szerint elfogadhatatlan, hogy miután Andy Vajna közpénzből felvásárolta a TV2-t, most Romániába vinné, hogy kevesebbet kelljen adóznia. Felháborító, hogy egy állami banknál oligarchák pénzelésére szolgáló hitelterméket csinált a Fidesz-kormány, csak azért, hogy Andy Vajna megvehesse a TV2-t. Az Együtt szerint az Eximbanknak vissza kell vonnia a TV2 megvételére juttatott hitelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.