Az MFB szerint jogszerűen mondták fel a hitelszerződést a Zsolnayval

A pénzintézet szerint nem törlesztett a cég.

MTI
2016. 07. 22. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MFB közleményében felidézi: a bank 2016 májusában döntött a hitelszerződések felmondásáról és a fennálló követelés szakmai befektető részére való engedményezéséről. A hitelintézet szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2009 óta egyetlen forintot sem törlesztett az MFB felé fennálló tartozásából.

A Zsolnay és az MFB közötti hitelszerződések 1999-ben és 2002-ben születtek, ezeket több alkalommal módosították, ugyanakkor ezeknek sem az esedékes részleteit, sem a kamatait nem fizette meg 2009 óta a társaság. A kamatokkal növelt hitelösszeg májusban 411 millió forintot tett ki, ebből a lejárt tőketartozás 226 millió forint volt.

A vállalat az elmúlt évek során számos lehetőséggel élhetett, hogy rendezze tartozását, ezt azonban még részleteiben sem tette meg, annak ellenére hogy ez ügyben számos egyeztetés zajlott a bank és az ügyfél képviselői között – írja az MFB.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa több mint nyolcvan százalékos részesedéssel Bachar Najari Magyarországon élő, szír származású, svájci állampolgárságú üzletember, aki 2013-ban pályázat útján vásárolt részesedést a társaságban. A kisebbségi tulajdonos 19 százalékkal a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt., a maradékon kisrészvényesek osztoznak.

Cséplő Petra, a gyár igazgatóságának elnöke az MFB-hitellel kapcsolatban korábban azt mondta, olyan közjegyzői okiratba foglalt felmondás érkezett a banktól, amelyben sem a szerződésszám, sem az összeg nem stimmelt.

A főrészvényes korábbi közlése szerint a hitel felmondása előtt 260 millió forintos vételi ajánlatot tettek az MFB-nek a korábbi tulajdonosok által felvett hitelekre. Az MFB a követelést – állításuk szerint az általuk ajánlottnál alacsonyabb áron – a West Hungária Baunak (WHB) értékesítette, amely a Zsolnay felszámolását kezdeményezte.

A Zsolnayt februárban Páva Zsolt pécsi polgármester kérésére stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány. A városvezető ezt azzal indokolta, hogy a társaság évek óta jelentős tartozásokat halmozott fel pénzügyi szervezetekkel és közszolgáltatókkal szemben, és kétségessé vált, hogy fizetési kötelezettségeit rendezni tudja.

A vállalathoz június 17-én vagyonfelügyelőt rendelt ki a Zalaegerszegi Törvényszék. A pécsi közgyűlés májusban egy céget hozott létre azzal a céllal, hogy a Zsolnay – szerintük elkerülhetetlen – felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését, a Kaposvári Törvényszék cégbírósága azonban első fokon elutasította a Ledina Kerámia (LK) Kft. bejegyzés iránti kérelmét, amely a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából június elején mintegy 130-at átszerződtetett.

Bachar Najari szerdán bejelentette, hogy hétfőn saját vagyonából ügyvédi letétbe helyezett 400 millió forintot az MFB Zsolnayval szembeni követelésének fedezetéül, hogy a felszámolást megakadályozzák, bár jogosságát és összegét vitatják. Közölte továbbá, hogy ugyancsak saját vagyonából a június 27-ei határidőre átutalta a Zsolnayt terhelő 91 millió forintos helyi építmény- és iparűzési adót, az összeget azonban nem könyvelték el a Zsolnay számlájára, mert a vagyonfelügyelő nem ellenjegyezte. A társaság igazgatósági elnökének szerdai közlése szerint a főrészvényes minden követelést kifizetett, azokat is, amelyeknek az esedékessége még nem járt le, továbbá a peresítetteket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.