Elaprózzák az agrárpénzeket

Számos gond merült fel a támogatások szétosztásánál.

Tóth László Levente
2016. 07. 12. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén az első három hónapban agrár- és vidékfejlesztésre 161,4 milliárd forintot – az éves előirányzat 23,3 százalékát – fizette ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A pénz 78,4 százaléka továbbra is közvetlen támogatások formájában jutott el a gazdákhoz. Ez az „egyoldalúság” is oka annak, hogy a termelőket érzékenyen érinti a támogatások átalakulásával járó aprózódás, illetve a kifizetések csúszása.

A közvetlen termelői támogatásokra – amelyek tartalmazzák az új támogatási elemet, a zöldítésit is – erre az évre az előzőhöz képest mintegy 100 milliárddal több, 467,5 milliárd forint jut a költségvetésben. Csakhogy a zöldítés bevezetése miatt a korábbi területalapú támogatás kettévált, és egy helyett két jogcímen – alaptámogatási és zöldítési – kapják a támogatást a gazdák. Ez együtt járt a kifizetések több fokozatban történő utalásával és azzal is, hogy a korábbi években megszokottak helyett az első fél évben folyamatosan kaptak kisebb pénzeket a gazdálkodók. Pedig sok gazdának már az aratás előtt, a tavaszi munkák elvégzéséhez is szüksége lett volna a teljes összegre. Márpedig június végéig a 123 486 zöldítési kérelem nyomán csak 121 643 esetében teljesített az MVH teljes kifizetést, 114,5 milliárd forint értékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.