Felpörög az autópiac

Egyre többen szerzik be külföldről a használt gépkocsit.

Bodacz Péter
2016. 07. 23. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várakozásokon felül teljesített az idei első fél évben az új autók piaca, ám a hazai gépjárműállomány ennek ellenére továbbra is az elöregedés jeleit mutatja, legalábbis erre utalnak az ágazati statisztikák. Mint azt Szabó Emese, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi igazgatója lapunk érdeklődésére kifejtette, 2016 első felében jelentősen, 24 százalékkal növekedtek az újautó-értékesítések 2015 azonos időszakához képest. A tavalyi év első hat hónapjában 37 ezer autó talált gazdára, míg idén közel 46 ezer. Az ágazatot továbbra is a flottabeszerzések húzzák, az eladások 60 százaléka ennek köszönhető, de egyre jelentősebb a magányszemélyek járművásárlása is. Szabó Emese közlése szerint az idei első fél évben 35 százalékkal több magánvásárló jelent meg a piacon, mint tavaly ugyanebben az időszakban, míg a 2015. és 2016. júniusi számokat összevetve már 40 százalékos bővülésről lehet beszélni. A legfelkapottabb típusok a SUV-ok, vagyis a városi terepjárók.

Nemcsak az új, hanem a használt autók iránt is nő az érdeklődés. Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési vezetője elmondta, hogy március óta havi ötvenezer felett van a regisztrált adásvételek száma. A gépkocsihirdetésekre szakosodott portál által készített index 186,1 százalékon állt a második negyedévben, ami azt jelenti, hogy a statisztika 2009-es létrehozása óta bő 86 százalékkal nőtt az elkelt használt gépkocsik összértéke. A mutató 2010 második negyedévében érte el a mélypontját 70 százalék körüli eredménnyel, azaz hat év alatt több mint megkétszereződött a szegmens forgalma. Fodor László tájékoztatása szerint a hazai használtautó-piacon egyre nagyobb szereppel bír az import; az eladott gépkocsik közel 20 százaléka korábban külföldön teljesített szolgálatot.

A használt gépjárművek átlagos ára 1,8 millió forint volt, ám a szórás nagyon jelentős: miközben a legfiatalabb, maximum kétéves autókért átlagosan 7,7 millió forintot kértek az eladók, addig a 3–5 éves korosztályhoz 4,4, míg a 6–8 éves személyautókhoz átlagosan 2,6 millió forintért lehetett hozzájutni. A gazdát cserélt használt autók 54 százaléka ugyanakkor legalább 12 éves, ezek átlagára már az egymillió forintot sem éri el – fogalmazott a Használtautó.hu szakértője, megjegyezve: továbbra is az Opel vezeti az adásvételek toplistáját, százból 14 gazdát cserélő autó ehhez a márkához tartozik. A két második – 10-10 százalékos arányban – a Suzuki és a Volkswagen, míg a Ford részesedése 8, a Renault-é 7 százalék. Fodor László kitért arra is, hogy a magyar piacon egyre több hibrid meghajtású használt autó jelenik meg, ezek zöme korábban valamely nyugati nagyvárosban taxiként teljesített szolgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.