Folytatja nagyszabású ellenőrző sorozatát a NAV

Fesztiválokon, szállásadóknál, strandokon, üdülőhelyeken razziáznak nyár végéig.

MTI
2016. 07. 13. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV szerdai tájékoztatása szerint a vizsgálandó vállalkozások célzott kiválasztását kockázatelemzés alapozza meg. Az online pénztárgépet használók közül az ellenőrök jellemzően azoknál jelennek meg, ahol az előzetes elemzések alapján vélhetőleg valami nincs rendben.

A nyugtaadást az ellenőrök táblagéppel kontrollálják, az online pénztárgépbe beütött adatok és a vásárlók számának összevetésével. A tabletes lekérdezéssel távolról követhető a nyugtaadás, ahol a revizorok rendben találják az adatokat, nem végeznek próbavásárlást – közölte az adóhatóság.

A vásárokon, kitelepüléseken a helyszíni tapasztalatok alapján választják ki a revizorok, kiket kell ellenőrizni.

Az előzetes kockázatelemzés után az idén is megjelennek a NAV munkatársai a belvárosi vendéglátóhelyeken, szórakozóhelyeken, a Balaton környékén a szolgáltatóknál és kereskedőknél. Az ellenőrzések kiterjednek az elektronikus kereskedelemre, a közösségi szolgáltatásokra is.

Az egész nyáron át tartó ellenőrzés-sorozatban kiemelt figyelmet kapnak Budapesten és a Balaton környékén azok a szállásadók, akik akár egy napra, akár egész nyárra szobát adnak ki – hangsúlyozták a közleményben.

A NAV szakemberei egyebek mellett azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat – különös tekintettel a nyári szezonban munkát végző diákokra –, és a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.