Leállt a kéményseprés

Ahol a katasztrófavédelem vette át a szolgáltatást, teljesen megszűnt az ellenőrzés.

Illés József
2016. 07. 27. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is akadozik a kéményseprési szolgáltatás abban a 15 megyében, ahol ezt a feladatot július elejétől az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vette át. Teljes a káosz az OKF kirendeltségein, számos helyen nincsenek megfelelő szakemberek, hiányoznak a munkavédelmi felszerelések, a szükséges eszközök, és nem működnek az adatkezelő rendszerek sem. Nógrádban pedig nincs a katasztrófavédelem állományában egyetlen kéményseprőmester sem, pedig ilyen szakember nélkül nem végezhető a füstelvezető-ellenőrzési szolgáltatás – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba elmondta: az OKF július 18-ra ígérte, hogy úrrá lesz a helyzeten, és elindítja a szolgáltatást a rábízott 1835 településen. Ám ez eddig nem történt meg, így az ország kéményállományának hozzávetőleg harmada esetében a lakossági ügyfélkörben nem történik meg az úgynevezett sormunkák végzése, vagyis a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, tisztítása, valamint kötelező felülvizsgálata. A szakember hozzátette: Nógrád megyében személyesen győződött meg arról, hogy miként működik az államosított rendszer, és riasztó körülményeket tapasztalt mind a szakemberek felszereltsége, mind a működési rend tekintetében. Vámos Csaba közölte: a következő időszakban minden megyét végigjár, ahol a katasztrófavédelem szolgáltat, és tájékoztatja tapasztalatairól az OKF-et felügyelő belügyi tárcát, Lázár János kancelláriaminisztert, valamint a közvéleményt. Célja ezzel, hogy bemutassa az állami kéményseprési rendszer működésképtelenségét, és felhívja a figyelmet a biztonsági hiányosságokra.

A szakszervezeti vezető arról is beszámolt, hogy több területen az OKF a gáztüzelésű fűtési rendszerek kéményeit is vizsgálja, holott a szakma által kifogásolt rendelkezés júliustól csak kétévente teszi ezt kötelezővé, míg a vegyes tüzelésű berendezések esetében továbbra is évente elő van írva az ellenőrzés. Ebből az derül ki – véli a szakember –, hogy a katasztrófavédelem figyelmen kívül hagyja a jogszabályokat, emellett a szervezet is belátta: veszélybe sodorná a lakosságot, ha a törvényt betartva csak minden második évben vizsgálná meg a gázrendszerek füstelvezetőit.

Vámos Csaba arról is beszélt, hogy a kéményseprő-ágazat továbbra sem fogadja el azt a rendelkezést, amely szerint július elejétől csak kétévente kell ellenőrizni a gázüzemű fűtőberendezéseket az eddigi évi egy alkalom helyett. Az ellenőrzések ilyen mértékű ritkítása ugyanis óriási mértékben növeli a fűtési balesetek kockázatát. Felidézte: a közelmúltban magánszemélyként népszavazási kezdeményezést nyújtott be. A referendumon azt a kérdést tették volna fel a szavazóknak: „Egyetért-e ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?” A Nemzeti Választási Iroda azonban elutasította a népszavazási kezdeményezést.

– Az elutasítást indokolatlannak és jogszerűtlennek tartom, ezért napokon belül felülvizsgálati kérelmet nyújtok be a Kúriához – jelentette ki a szakszervezeti elnök. Hozzátette: nem lepte meg népszavazási beadványának visszautasítása, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy csak azok a kezdeményezések bizonyulnak jogszerűnek és életképesnek, amelyeket a kormánypárt emberei terjesztenek elő. Vámos Csaba ezenkívül megjegyezte, ugyan nem kerget illúziókat, de bízik abban, hogy a Kúria alapos mérlegelés után határoz a beadványáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.