Már folyik a gázkitermelés Öcsödön

Termelésbe állították az öcsödi gázkutakat Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

MTI
2016. 07. 14. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Breitner Dániel, az O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi ügyek vezetője az MTI-nek elmondta: a három öcsödi gázkútból jelenleg kettő működik, a harmadik a jövő héten kezdi a termelést. A három kút összesen 6000-7000 köbméternyi földgázt fog termelni óránként.

A kitermelt földgáz az endrődi gázüzembe kerül, ahol a megfelelő minőség előállítását követően az országos vezetékhálózatba jut – közölte. Kérdésre elmondta: az öcsödi beruházás több millió dollárba került, amelyet az O&GD Central Kft. finanszírozott.

David LeClair, az O&GD Central Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön a cég által szervezett megnyitón elmondta: büszke arra, hogy a természeti kincsek kiaknázásával, kitermelésével segíteni tudnak abban, hogy újfajta lehetőséget nyújtsanak a helyieknek.

Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete a megnyitón egyebek mellett arról beszélt, hogy a globalizálódó világban össze kell fogniuk az országoknak, és a lehető legtöbbet, legjobbat kell kihozniuk abból, amijük van. A technológia változásával egyre több lehetőség nyílik a természeti kincsek kinyerésére, és ennek köszönhetően Magyarország egy teljesen új helyzetben találhatja magát – mondta. Megjegyezte: ha nem lesz is Magyarország második Szaúd-Arábia, de csökkenthető lesz a külföldi energiaimporttól való függősége.

Breitner Dániel az MTI-nek elmondta: a Magyarországon 2013 óta jelen levő és több mint 30 munkavállalót foglalkoztató O&GD Central Kft. budapesti kutatási központtal működik, anyacége a holland Sand Hill Petroleum BV.

A kft. kutatásokat folytat a Körös, Nádudvar és Újléta kutatási területeken, az Erdélyi-medence öt területére előkutatási engedéllyel rendelkezik. Ezenkívül a legutóbbi koncessziós körön további négy koncessziós területet nyert Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa térségében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.