Mégis kell GMO-mag hazánknak?

Újfent kétségessé válik, hogy Fazekas Sándor kiállt a mentesség mellett.

Tóth László Levente
2016. 07. 15. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfent kétségessé válik az agrártárca azon állítása, miszerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter áprilisi amerikai tárgyalásai során következetesen kiállt Magyarország génmódosított termékektől (GMO) való mentessége mellett. Darvas Béla, a GMO-kerekasztal és a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke ugyanis az Átlátszó.hu portál vendégblogján megjelent írásában elemezte a miniszter tárgyalásáról kiszivárgott, lapunk által is júniusban ismertetett dokumentumot, és ebben azt állítja: Fazekas Sándor tárcavezető amerikai tárgyalása után az ő személyes feladatai között is megjelent, hogy írja össze, milyen génmódosított vetőmagokra volna szükség a hazai kísérletekhez.

Korábban a Földművelésügyi Minisztérium szinte azonnal cáfolta a Magyar Nemzetnek azt az értesülését, hogy a tárcavezető genetikailag módosított vetőmagvakat kért volna amerikai tárgyalópartnerétől tanulmányozás céljából. Lapunk megkeresésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is rákérdezett erre Fazekas Sándornál, aki már önmagában a felvetést is sértésnek vette

Darvas Béla írásos megnyilatkozása után lapunk megkérdezte az agrártárcát, ezek után is azt állítja-e, hogy a miniszter nem kért GMO-vetőmagvakat tanulmányozás céljából – de lapzártánkig nem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.