Mindenkinek tetszik a kaposvári népszavazás

A beruházó is támogatja, habár sajnálják, hogy politikai kampány lett a beruházásból.

MTI
2016. 07. 14. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében a helyi ellenzék sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált, miszerint 18 790 aláírás gyűlt össze a népszavazás kiírásához. Ahhoz, hogy a lakosság döntsön a fejlesztésről, a választók 25 százaléka, azaz 13 339 ember érvényes aláírása kell.

A Homatech sajnálatát fejezte ki, hogy az általa kezdeményezett beruházás „az alkalmazandó technológia paramétereitől függetlenül politikai kampány részévé vált”. Tudomásul veszi ugyanakkor az aláírásgyűjtés végeredményét és támogatja a népszavazás megtartását, mert minden olyan kezdeményezést támogat, amely segíti, hogy a lakosság közvetlenül és kulturáltan véleményt tudjon nyilvánítani – tette hozzá a cég.

„Bízunk benne, a voksoláson mindenki alapos ismeretekkel, kellő tájékozottsággal felvértezve felelős döntést fog tudni hozni” – írták. Megjegyezték, Kaposváron a közelmúltban „a gumiégetésről és a várost ellepő fekete füstről” szóló, minden alapot nélkülöző hírek terjedtek el, amelyek sokak véleményét befolyásolták.

„Mi azonban tudjuk és teljesen biztosak vagyunk abban, hogy az általunk tervezett technológia egy valóban működő, hatékony, fenntartható és környezetbarát megoldást biztosít a gumihulladék kezelésére” – fogalmaztak.

Kiemelték, garantálják, hogy az üzem biztonságos lesz, sem a környezetet, sem az ott élőket nem fogja veszélyeztetni, ezért célul tűzték ki, hogy minél több emberrel ismertetik meg a projekt részleteit.

A kaposváriak majdani felelős döntésében bízva folytatódik a beruházás előkészítése: jelenleg az engedélyek beszerzése és az azokhoz elengedhetetlen dokumentumok készítése zajlik – jelezték.

Hozzáfűzték, a szakembereikkel szemben elvárás, hogy egy üzembiztos, a kockázatokat minimumra csökkentő, minden szabályt és határértéket betartó üzem terveit tegyék le az asztalra.

A Homatech Recycling Zrt. 2018-ra 16,8 milliárd forintból építené fel ötven embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. Az eredetileg Százhalombattára tervezett beruházás révén évente harmincezer tonna abroncsot dolgoznának fel hőbontásos technológiával.

Szita Károly (Fidesz–KDNP), Kaposvár polgármestere többször hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Szólt arról is, hogy a városban eddig sem kapott és ezután sem kap működési engedélyt olyan cég, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.

Az ellenzéki pártok ugyanakkor nem sokkal a beruházás áprilisi bejelentése után tiltakozásukat fejezték ki, és követelték, hogy a fideszes városvezetés vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést. Érvelésük szerint a beruházás kockázatos, féltik az emberek egészségét, hiányolják az előzetes tájékoztatást és nehezményezik, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét. A gumihulladék-hasznosító ellen több tüntetés is volt az elmúlt hónapokban a somogyi megyeszékhelyen, Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke pedig népszavazás kiírását kezdeményezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.