MKB: lehullt a lepel

Mészáros Lőrinchez köthető a bank új tulajdonosainak egyike.

Hajdú Péter
2016. 07. 08. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem titkolhatják tovább az MKB Bankot megvásárló befektetők személyét. Lapunk már tavaly októberben megírta, hogy – a hivatalos kommunikáció ellenére – valójában eldőlt, ki vásárolhatja meg a pénzintézetet. Csak a technikai részletek tisztázásához volt szükség időre. Most a Figyelő írt arról, hogy a 37 milliárd forintos vételár 45 százalékát álló Metis Magántőkealap mögött a Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László állhat. A Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó építőipari cégeivel összefonódó vállalkozás az elmúlt egy-két évben rakétaszerű gyorsasággal nyeri az elsősorban útépítésre szóló közbeszerzéseket. A lap megkereste a rejtőzködő életmódot élő nagyvállalkozót, aki közvetítőkön keresztül a következőképpen reagált az értesülésre: „Szíjj úr nem kíván kommentárt fűzni az MKB Bank eladásával kapcsolatos híresztelésekre.”

A másik nagy tulajdonos a – szintén 45 százalékos üzletrészhez jutott – Luxemburgban bejegyzett Blue Robin Investments, amely mögött a távol-keleti Blue Robin Management áll. Ez utóbbi tulajdonosa az indiai–szingapúri Rakesh Kumar Aggarwal. A lap információi szerint a magyar adminisztrációs kötöttségek miatt a vételár előteremtésével megcsúszott a távol-keleti üzletember, ezért egy magyarországi céget hozott létre, a GRAHA Hungary Investmenst, amely a Gránit Banktól jelentős összegű készpénzóvadék letétele után kapott hitelt a vásárlásra.

Végül a legkisebb, tízszázalékos tulajdonos a Pannónia Nyugdíjpénztár, amelynek tulajdonosi köre és vezetői ismertek. A pénztár szoros együttműködésben dolgozik a Pannónia–CIG Alapkezelővel, amelynek vezetője, Benczédi Balázs nemcsak pénzügyi hasznot, vár az MKB Bankkal való együttműködéstől, de a párhuzamos tevékenységek kiküszöbölése által hatékonyabb működést is. A Pannónia szakmai tudása ugyanis jelentős segítség lehet a most megvásárolt bank számára is.

Minden bizonnyal azért szivároghattak ki az adatok, mert a befektetők, illetve a bank menedzsmentje tisztában volt azzal, hogy az átláthatóság hiánya megnehezítené, hiteltelenné tenné a bank tevékenységét. Ezért futárral elküldték a végső tulajdonosokat tartalmazó dokumentumot a legnagyobb banki partnereiknek és a Magyar Nemzeti Banknak. Vagyis a titkolódzás kizárólag a közvéleménynek szól, ami szöges ellentétben áll a kormány korábbi ígéretével, amely szerint tiszta és átlátható lesz az államhoz köthető minden üzleti tranzakció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.