Puerto Rico felfüggeszti adóssága törlesztését

A szigetország hetvenmilliárd dolláros adóssággal küszködik.

MTI
2016. 07. 01. 21:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szigetország – amely önálló állam, és önként társult az Egyesült Államokhoz – hetvenmilliárd dolláros adóssággal küszködik, és az első, kétmilliárd dollár értékű kötvény kifizetése pénteken lett volna esedékes.

Miután csütörtökre a washingtoni kongresszus mindkét háza megszavazta, majd Obama elnök is aláírta az adósságtörlesztés moratóriumára vonatkozó felhatalmazást, a kormányzó péntekre virradóra kiadott közleményében hangsúlyozta: „a kormányzat továbbra is megteheti történelmi lépéseit annak biztosítására, hogy Puerto Rico lakossága megkaphassa az alapvető szolgáltatásokat”.

Az államkötvények és más kötelezettségek fizetésének felfüggesztésével egyidejűleg Alejandro García Padilla kormányzó péntektől rendkívüli állapotot jelentett be, amely egyes szervezetek és intézmények – így a nyugdíjfolyósító vagy Puerto Rico egyeteme – fizetési kötelezettségeire vonatkozik. Az érintett intézmények ennek értelmében átmenetileg nem kötelesek eleget tenni hitelezőik kérelmeinek.

Az Egyesült Államok szenátusa csütörtökön fogadta el a törvényhozás által már korábban megszavazott törvényt, amely nélkül Puerto Ricón leállt volna az élet: megszűntek volna az alapvető szolgáltatások, a tömegközlekedés, a közbiztonság, bezártak volna a kórházak, a közalkalmazottak nem kaptak volna fizetést. Obama elnök azonban felhívta a figyelmet: az adósságfizetés felfüggesztését lehetővé tévő törvény csupán „fontos lépés a nagyobb stabilitás, a jobb szolgáltatások és az általános prosperitás útján”, de nem oldja meg az alapvető gondokat.

Puerto Ricónak, az amerikai városoktól eltérően, nincs lehetősége az amerikai csődtörvény védelmét kérni, ez növeli a szigetország pénzügyi helyzete és jövője körüli bizonytalanságot. Padilla kormányzó már egy éve bejelentette, hogy Puerto Rico adósságállománya törlesztésének átütemezésére készül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.