Színre léptek az új földesurak

Ismeretlen milliárdosok és a jó kapcsolatokkal rendelkező „gazdák” jutottak állami területekhez.

Tóth László Levente
2016. 07. 04. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg összesen 380 ezer hektár termőföldet kívánt privatizálni a kormány a tavaly elkezdett eladások során. Ebből 330 ezer hektárnyi terület áll össze háromhektárosnál kisebb parcellákból. Ez az állami tulajdonban lévő félmillió hektár mezőgazdasági terület több mint háromnegyede, összesen ötvenkétezer birtok, amelyekből negyvenezer három hektár alatti, tizenkétezer pedig ennél nagyobb. Az ősszel meghirdetett első eladási ütemben 197 ezer hektárt bocsátottak árverésre, ebből mintegy 120 ezer hektár kelhetett el a nyilatkozatok alapján végzett becslésünk szerint. Becsült adatunk az is, hogy az idén meghirdetett második ütemben újabb ötvenezer hektárt adhattak el. A harmadik ütemben hatvanezer hektárt hirdettek meg, de júliusban újabb árverési kört tartanak – nyilvánvalóan a még megmaradt földek miatt.

Fejér megyében az átlagnál jóval sikeresebbek voltak a licitek. Ezt azért érdemes külön kiemelni, mert ez a megye a miniszterelnöknek és bizalmasának, a 2010-es országgyűlési választások után hamar a környék földesurává és a száz leggazdagabb magyar egyikévé avanzsált Mészáros Lőrincnek is közel áll a szívéhez. Már az árverések félidejénél az országos átlag kétszeresének megfelelő arányban sikerült elárverezni itt a birtokokat, nem beszélve arról, hogy az elkelt földek területüket tekintve közel háromszorosát tették ki az országos átlagnak. Fejér megyében a legdrágább birtok egy 225 hektáros mátyásdombi terület, amely 520,7 millió forintért kelt el. A földért egy ismeretlen üzletember, Gárdonyi Sándor fizethet majd ennyit.

A legtöbb, 29 területet pedig a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. vezérkarához köthető családok tagjai – Antalffy György Gáborék, Zimmermann Istvánék – szerezték meg. Mészáros Lőrinchez, Felcsút polgármesteréhez, a miniszterelnök gyermekkori jó barátjának és családjának 28 birtoktest jutott. Összességében a legnagyobb, 1425 hektárnyi területet a megyében – a megyei összterület 8,3 százalékát – Mészáros Lőrinc és családtagjai szerezték meg. Ugyanakkor Mészáros és felesége megvásárolták a Talentis Group Zrt.-t, ezáltal további 3960 hektárhoz is hozzájutottak, igaz, ebből 667 hektár már a tulajdonuk volt, 3300 hektárt pedig 35 éves bérlettel művelhetnek. Az általuk művelt terület ezáltal megközelíti a 6500 hektárt.

Mészárosékat a Csákvári Mg. Zrt. már említett vezérkara követi a sorban, akik maguk, családtagjaik és alkalmazottaik révén 1227 hektár állami föld tulajdonjogához jutottak, ami a megyében eddig elárverezett földterületnek a 7,2 százaléka. Harmadik és negyedik helyen a Mezőföld Kft. és a Cserepes Agrár Kft. társtulajdonosai vannak 1035 hektárral és 6,1 százalékkal, valamint 1013 hektárral és 5,9 százalékkal. Itt jutott 278 hektárhoz L. Simon László menesztett miniszterelnökségi államtitkár üzlet- és élettársa, illetve 201 hektárhoz Flier Jánosnak – Orbán Viktor gyermekkori jó barátjának, Lévai Anikó üzlettársának és birtokaik gondozójának – a családja is. Nem beszélve a kormányfő vejéről és családjáról: Tiborczék összesen 299 hektárt nyertek el.

Országos szinten a legnagyobb földvásárlók egyébként olyan milliárdosok közül kerültek ki, akikről az adásvételek előtt nem lehetett hallani. A március végéig elkelt földek közül a legtöbbet, több mint egymilliárd forintot Bács-Kiskun megyében egy 292 hektáros mátételkei területért fizeti ki a bajai Kenyeres Edina. A második legdrágább vétel a Hajdú-Bihar megyei Ebesen 189 hektár, amiért 963 milliót fizethet Frommer Dóra Debrecenből. A szekszárdi illetőségű Gscheidt Mátyásnak pedig „harmadikként” 616,8 millió forintot kell kiadnia a Tolna megyei Decs közelében fekvő 223 hektárért. Félmilliárd forintnál nagyobb vételárat még öten fizethetnek, 400–500 millió közöttit pedig húsz személy. Pest megyében a legdrágább, 236 milliós földet, amely 131 hektár területű, és Nagykőrösön fekszik, Takács Szabolcs vásárolhatja meg. A vevőkről egyébként év végén tudhatunk biztosat, amikor kiderül, hogy a vásárlásokhoz felvett hitelek valóban a licitet megnyerők nevére szólnak-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.