Veszteséggel zárt a cikói hulladékkezelő cég

A tulajdonos önkormányzati társulás augusztus végéig dönt ennek finanszírozásáról.

MTI
2016. 07. 11. 21:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság 2015-ben 616 millió forint nettó árbevétel mellett 235 millió forint veszteséget könyvelt el. Egy évvel korábban 600 millió forint volt a cég árbevétele és 149 millió forint a vesztesége. A kft. saját tőkéje tavaly év végén mínusz 212 millió forint volt.

A 70 ezer tonna kapacitású létesítményben öt közszolgáltató a térség 200 ezer lakosának kommunális hulladékát helyezi el. A cég tulajdonosa a száz dél-dunántúli önkormányzatot tömörítő Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás.

Ács Rezső, a szervezet elnöke – egyben Szekszárd fidesz–KDNP-s polgármestere – a negatív eredményt a tonnánként 6000 forintos hulladéklerakási járulék által okozott többletteherrel magyarázta. A kft. mérlegbeszámolója szerint a társaság 287 millió forint járulékot fizetett 2015-ben.

A cég kiadásai között szerepel a 2014-es esőzések miatt keletkezett, mintegy 200 ezer köbméter csurgalékvíz elszállítása, és az elnök tájékoztatása szerint a víz semlegesítése jelenleg is zajlik a hulladékkezelőben.

A társulási tanács azzal fogadta el a cég mérlegbeszámolóját, hogy augusztus 31-ig döntenek a veszteség finanszírozásáról. Ács Rezső közölte: bíznak abban, hogy addig e célra lesz pályázati forrás, ez esetben nem a társulásnak kell kifizetnie az összeget. Másik lehetőség, hogy a szolgáltató cégek és a Re-Kom által a hulladékkezelő rendszer használatáért fizetett díjból fedezik a veszteséget.

Hozzátette: a kft.-nek még nincs elfogadott 2016-os üzleti terve. A 2015-től bevezetett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésnek ugyanakkor pozitív hatása van a költségekre, mert a szelektíven gyűjtött hulladékot nem rakják le a cikói létesítményben, így kevesebb hulladék kisebb járulékfizetési kötelezettséget és kevesebb lerakási díjat jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.