Zűrös kéményseprés

Valójában az eddiginél is többe kerül a felülvizsgálat.

Illés József
2016. 07. 15. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg 1835 településen, vagyis az ország kéményállományának egyharmada esetében nem tudják a szakemberek elvégezni a lakossági ügyfelek körében esedékes sormunkákat, vagyis a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzését, tisztítását, valamint a kötelező felülvizsgálatát. Nem működik ugyanis a kéményseprési szolgáltatás abban a 15 megyében, ahol ezt a feladatot július elején az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vette át – tudtuk meg a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökétől. Vámos Csaba lapunknak elmondta: a katasztrófavédők azt ígérik, hogy hétfőtől már működik az állami kémény-ellenőrzési rendszer. Ám ez korántsem bizonyos, miután az OKF továbbra sem rendelkezik megfelelő műszerekkel, illetve felszerelésekkel. Emellett egyes területeken a szakembergárda sem teljes, noha több mint fél év állt az OKF rendelkezésére ahhoz, hogy felkészüljön az új feladat ellátására. A hiányosságok miatt viszont így a lakosság jelentős hányada ellátatlan maradt.

A szakember arról is beszélt, hogy a kéményseprő-ágazat továbbra sem fogadja el azt a jogszabályt, amely szerint július elejétől csak kétévente kell ellenőrizni a gázüzemű fűtőberendezéseket az eddigi évi egy alkalom helyett. (A vegyes tüzelésű rendszerek esetében marad az évenkénti felülvizsgálat.) Az ellenőrzések ilyen mértékű ritkítása ugyanis óriási mértékben növeli a fűtési balesetek kockázatát. Így a szakmai szervezetek készülnek az aláírásgyűjtésre, amely a népszavazás kiírásához szükséges. A szakma a következő kérdést tenné fel a szavazóknak: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?” A Nemzeti Választási Iroda várhatóan napokon belül határozatot hoz a népszavazási kezdeményezésről.

A szakszervezeti elnök arról is beszélt, hogy a kéményvizsgálatok júliustól csak látszólag ingyenesek. Ügyfélként ugyan nem fizet a lakosság az ilyen szolgáltatásért, de adózóként annál többet kell leróniuk a családoknak. A költségvetés idén 5,7 milliárd forintot biztosított az OKF számára a szolgáltatás elvégzésére. Ebből kétmilliárd forint a technikai felszerelések beszerzésére szolgál, a fennmaradó 3,7 milliárd forintot pedig működésre költik. Így 4,2 millió háztartással számolva egy családra évente 1360 forint kiadás jut az OKF költségeinek finanszírozására, és ebben azok a háztartások is benne vannak, ahol nincs is kémény. Miközben eddig évente hozzávetőleg 1500 forintot kellett fizetni, de csak a kéménnyel rendelkező ügyfeleknek. Vagyis egy kétévente esedékes gázkémény-vizsgálat a későbbiekben több mint 2700 forint terhet jelent az adózóknak, az „ingyenes” felülvizsgálat költsége tehát csaknem a duplája az eddigi kiadásnak. Így a kormányzat meglehetősen sajátosan értelmezi, illetve hajtja végre a rezsicsökkentést – vélik hozzáértők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.