Az Egyesült Államokban júliusban nem volt infláció

Változatlanok maradtak a fogyasztói árak.

MTI
2016. 08. 16. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai munkaügyi minisztérium kedden közölte, hogy júliusban zéró volt az infláció havi összevetésben. A megelőző két hónapban 0,2-0,2 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex az országban.

A tizenkét hónapra visszatekintő infláció 0,8 százalék volt, a piac 0,9 százalékot várt.

Az energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció havi összevetésben 0,1 százalék, év/év alapon 2,2 százalék volt.

Az adatsorból kiolvasható, hogy továbbra sincs inflációs nyomás az amerikai gazdaságon. A fogyasztói árak érzékelhető mértékű emelkedése azt jelezné, hogy megugrottak a fogyasztói kiadások, illetve hogy a bérnövekedés lehetővé tett a vállalatoknak némi áremelést.

A jegybank szerepét betöltő Fed által megkülönböztetett figyelemmel kísért másik mutató, a lakossági fogyasztás változása alapján számolt inflációs index (PCE) – amelyet a kereskedelmi minisztérium közöl – ugyanazt a mintázatot követi, mint a fogyasztói árak alakulása: tavaly ősszel nőtt, majd idén stabilizálódott. Júniusban 0,9 százalék volt a lakossági fogyasztás változása alapján számolt inflációs index éves alapon. A mutató immár négy éve elmarad a Fed által célként kitűzött 2 százaléktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.